Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

„Прощално“ е едно от двете предсмъртни стихотворения на Никола Вапцаров, написано е през юли 1942 година, когато поетът е бил разпитван в Дирекция на полицията, а впоследствие е разстрелян. Творбата остава в българската литература като едно от най-красивите и искрени любовни послания, наситена със силен автобиографичен характер. Двете строфи концентрират в себе си бурята от емоции и целият вътрешен драматизъм на преживяванията на един горд и несломим дух, изправен пред лицето на смъртта. Лирическият герой се прощава с любимата, мисълта му е съсредоочена върху възможното запазване и след смъртта на любовното чувство. Много повече от поетическа дарба се изисква, за да се напише подобен текст пред лицето на неизбежната гибел – необходима е духовна устойчивост спрямо неизбежното настъпване на края.

 


Прощално

На жена ми


 

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.

 

 

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Никола Вапцаров – „Прощално“
4.7 от общо 204 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

3 КОМЕНТАРА

  1. maillot foot pas cher…

    Just want to say your write-up is placing. The clarity in your publish is just placing and i can consider for granted you are an specialist on this matter. I merely stumbled upon your weblog and Really insightful information many thanks a ton. Ia??m ce…

  2. Здравейте, млади хора от екипа на „Българска история“. Сигурно знаете, че преди да бъдат разстреляни Вапцаров и другарите му, майката на поета е отишла в София да моли цар Борис III за помилване. Но той бил отишъл на лов по Чамкория(Боровец). Самият този цар Борис III е спряган за обединител на нацията, любимец на голяма част от народа. Факт е, че той се е познавал лично със Йонко Вапцаров – бащата на Никола. Гостувал е в къщата на Вапцарови в Банско. И как му е дало сърцето да допусне разстрел?
    Моля Ви, разкажете подробно и детайлно за това фатално недоразумение или престъпление!

    • Вапцаров е бил терорист.От неговите действия са загивали хора.Ако майка ти беше загинала от оръжие,доставено от него на убийците,такива дитирамби ли щеше да лееш?Вапцаров е агент на съветската чума

Отговор