„Прощално“ е едно от двете предсмъртни стихотворения на Никола Вапцаров, написано е през юли 1942 година, когато поетът е бил разпитван в Дирекция на полицията, а впоследствие е разстрелян. Творбата остава в българската литература като едно от най-красивите и искрени любовни послания, наситена със силен автобиографичен характер. Двете строфи концентрират в себе си бурята от емоции и целият вътрешен драматизъм на преживяванията на един горд и несломим дух, изправен пред лицето на смъртта. Лирическият герой се прощава с любимата, мисълта му е съсредоочена върху възможното запазване и след смъртта на любовното чувство. Много повече от поетическа дарба се изисква, за да се напише подобен текст пред лицето на неизбежната гибел – необходима е духовна устойчивост спрямо неизбежното настъпване на края.

 


Прощално

На жена ми


 

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.

 

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

5 КОМЕНТАРА

 1. maillot foot pas cher…

  Just want to say your write-up is placing. The clarity in your publish is just placing and i can consider for granted you are an specialist on this matter. I merely stumbled upon your weblog and Really insightful information many thanks a ton. Ia??m ce…

 2. Здравейте, млади хора от екипа на „Българска история“. Сигурно знаете, че преди да бъдат разстреляни Вапцаров и другарите му, майката на поета е отишла в София да моли цар Борис III за помилване. Но той бил отишъл на лов по Чамкория(Боровец). Самият този цар Борис III е спряган за обединител на нацията, любимец на голяма част от народа. Факт е, че той се е познавал лично със Йонко Вапцаров – бащата на Никола. Гостувал е в къщата на Вапцарови в Банско. И как му е дало сърцето да допусне разстрел?
  Моля Ви, разкажете подробно и детайлно за това фатално недоразумение или престъпление!

  • Вапцаров е бил терорист.От неговите действия са загивали хора.Ако майка ти беше загинала от оръжие,доставено от него на убийците,такива дитирамби ли щеше да лееш?Вапцаров е агент на съветската чума

 3. Навсякъде това стихотворение се цитира погрешно! Не знам, никой ли не вижда колко тромаво звучи сгрешения ред и колко не в стила на поета!

  Понякога ще идвам във съня ти
  като нечакан и далечен гост.
  Не ме оставяй ти отвън на пътя –
  вратите не залоствай.

  Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
  ще вперя поглед в мрака да те видя.
  Когато се наситя да те гледам –
  ще те целуна и ще си отида.

 4. Не гост а гостенин и тромаво ти звучи името Калинке
  Очевидно не разираш от поезия
  Няма друг такъв изказ
  Просто ходи и с гръмни

Отговор