Дълго време чакаме този момент. Идеята, която ще ви представим в следващите редове, e наша мечта от месеци наред и сме решили да я осъществим на всяка цена.

Знаем, че страната ни има хилядолетна, богата и неповторима история.  Не всички обаче съзнаваме, че въпреки годините в българите се е запазил един особен дух, уникален за географските ни ширини. Този дух витае от времето на древните траки, преминава през бита на славяните и старите българи. Този дух се е съхранил, така че в годините след Освобождението народът ни прави чудеса от храброст и с единството си успява да премине през тежки войни и пагубни моменти и все пак да оцелее. И днес народът ни носи това необикновено нещо в себе си, но сякаш се опитва да го забрави. Ние няма да се примирим с това.

Страната ни е пълна с митове, легенди и предания, които сякаш са се отдалечили от нас, останали в паметта на малцина. Именно затова ние ще се отправим на едно пътешествие в търсене на многовековните истории и традиции, които обитават земите ни. За 10 дни ще обиколим Южна България и част от Северна в търсене на разкази. Ще се срещнем с хора, които са слушали легенди за своите предци и ги пазят. Убедени сме, че има истории, които не могат да бъдат срещнати в нито един учебник или книга по простата причина, че единствено местното население ги помни и съхранява. Събраното ще оформим като множество статии и няколко късометражни  филма. От началото на новата учебна година преданията ще започнат да обикалят и българските училища. Ще покажем на децата нагледно в какво са вярвали някогашните люде и как призмата на годините е хвърлила в забвение тази неизменна част от българския фолклор. Държим да уточним, че легендите няма да имат историческа тежест, тъй като е много вероятно някои от тях да звучат дори фантастично, но все пак ще хвърлят един различен поглед над миналото ни.

 Пътешествието ще започнем от столицата София, след което веднага ще се отправим към Кюстендилско, Благоевградско и Пиринска Македония. Оттам приключението ще продължи към мистичните Родопи, където остават последните бастиони на траките, след което ще се спуснем към необятната Странджа. Ще посетим мистичното Малко Търново и всичко в околието, защото регионът е наистина интересен. Картата, която виждате, начертава само основния маршрут, тъй като ще посещаваме главно села и малки градове. За тези от вас, които се чудят защо сме пропуснали Северна България, ще кажем, че силно се надяваме следващата година да повторим инициативата и на север от Балкана. Надяваме се да разберете, че физически и финансово за нас е невъзможно да обиколим голямата ни и пропита с история родина наведнъж, но ви уверяваме, че и това ще стане.легенди-финален

Ние добре осмислихме и осъзнахме отговорността, която поемаме с това пътуване. То се заформи като идея още в първите месеци от създаването на „Българска история“ и постепенно се превърна в една от мечтите ни. Не подозирахме обаче, че ще съберем толкова голяма аудитория, която успя да промени приоритетите ни. Усилията ни това лято ще са насочени изцяло към вас, нашите читатели.  Ще прекараме голямата част от времето в събиране на предания от най-истинския източник – народа. Мистичната и магическа страна на България ще се събере във формат, в които забравените истории ще бъдат показани по един различен и надяваме се интересен начин.

Разчитаме силно на вашата подкрепа през идните месеци, тъй като тя винаги е била основата, която ни е държала и ни е карала да продължим. Именно вие – нашите читатели – сте най-важния член на екип „Българска история“, без чийто интерес нямаше как да се справяме. Надяваме се отново да ни подкрепите, тъй като единственият разход ще се окажат горивото и храната. Спането не ни притеснява, защото ще си носим палатки и на местата, където не си намерим къде да пренощуваме, ще го направим под открито небе. Трябва да отбележим обаче, че тъй като ще сме осем човека, ще пътуваме с две коли, което ще удвои разхода за гориво и съответно храна. Знаете, че зад нас не стои никой – организации, дружества, фондации. Единственото ни, ако можем да го наречем така изобщо, финансиране идва от вас хората. В случая тази идея няма как да бъде реализирана, ако вие не я харесате и не решите, че може да ни подкрепите, за което ще ви благодарим от все сърце. Може да бъдете сигурни, че всеки един лев ще отиде по предназначение, така че след няколко месеца целият проект да бъде завършен, а мечтата ни – реализирана.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.