Атанас Далччев
Атанас Далчев

Безспорно един от най-ярките образи в българските литературни кръгове от средата на XX-ти век до днес е този на поета и философа Атанас Далчев. Новаторството, дълбочината и патоса, чрез които е осмислена поезията му, са призив за вглеждане в битието, белязано от неразделните крайности – страдание и любов. Във философските му възгледи се преплитат жребият, в определянето на който човек е безучастен, и мъдростта, която просветлява възприятията и насочва платната на кораба на живота.

Почти в края на своя път, творческият гений увековечава съкровената си обич „Към родината“. Далеч от традиционните форми на възхвала, изборът на Далчев е да открие неразривната  връзка между човека и рода и да съпреживее с родината си онези тежки моменти от българската история, срещу забравата на които всеки родолюбец е безсилен.

С тези три строфи, пропити от безмерна любов и споделено страдание в името на единната съдба на страна и народ, авторът провокира читателя с въпроса: нима паденията и трудностите, през които е минала родината ни, са причина да я обичаме по-малко? Или точно обратното – да се гордеем с нея заради тях и въпреки тях.

 

Към родината

 

Не съм те никога избирал на земята.

Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.

Аз те обичам не защото си богата,

а само за това, че си родина моя.

 

И българин съм не заради твойта слава

и твойте подвизи и твойта бранна сила,

а зарад туй, че съм безсилен да забравя

за ослепелите бойци на Самуила.

 

Да търси, който ще, във теб сполука бърза

и почести и власт със страст една и съща,

страданието мен по-силно с теб ме свързва

и нашата любов в една съдба превръща.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Деница Бисерова
Деница Бисерова има бакалавърска степен по връзки с обществеността и отговорностите ѝ в екипа на „Българска история“ са да се грижи за доброто външно и вътрешно общуване. Извън задълженията, интересите й са свързани с изкуството: художествено, литературно и приложно. В тази връзка тематичните области от българската история, които я привличат и желае да опознае по-задълбочено, са битът, културата и архитектурно-историческото наследство на народа ни.