„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни, архитектурни и културни забележителности, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да Ви организираме една мислена разходка из нея.

България изобилства от прекрасни места – недостъпни скали и планини, изоставени селища, запазили автентичността си във времето, недокоснати плажове. Тази статия не е за тях. Ще Ви запозная с моята обиколка в морската ни столица Варна, непланирана и вдъхновяваща.

   Катедрала „Успение Богородично“

 Катедрала "Свето Успение Богородично" в град Варна
Катедрала „Свето Успение Богородично“ в град Варна

Няма как подобен монументален паметник да Ви остави равнодушни. В създаването на катедралния храм “Успение Богородично” във Варна е използван моделът на “Петерховския храм” в Петербург. Построен в центъра на града и със своите 38 м, той е втората по височина българска църква в страната. Началото на строежа е поставено с тържествена церемония, състояла се на 22 август 1880 година, при която княз Александър I Батенберг положил първия камък на бъдещата църква. Шест години по-късно се отслужва и първата литургия. Днес катедралата е част от символите на Варна и създава усещане за величественост и спокойствие в погледите на минувачите, ярък контарст с кипящия живот в центъра.

 

Регионален исторически музей – Варна

Регионален исторически музей в град Варна. Снимка: photo-forum.net
Регионален исторически музей в град Варна. Снимка: photo-forum.net

Втората ми спирка, без да предизвиква учудване, е в регионалния исторически музей, често отбелязван на картата като арехеологически. Въпреки първоначалните перипетии по локализирането му, резултатът беше зашеметяващ. Във фондовете му се пазят повече от 100 000 експоната, открити във Варна, региона и цяла Североизточна България. Помещава се в 32 зали на площ 2000 кв метра. Основан е през 1887 година от братята Карел и Херман Шкорпил. Тук се намира и най-голямата мезолитна колекция от кремъчни сечива в Югоизточна Европа, най-големите колекции в България от антични теракоти и надгробни релефи. Най-значимите експонати в музея са от Варненския енеолитен некропол – останките от прочутия гроб номер 43, които са били на изложения във Франция, Германия, Япония, Израел, Италия, Испания и Португалия. Престоят ми в музея бе в рамките на два часа и половина, в които проследих историята на града от най-дълбока древност до иконографските творби на XV век.

 

Морска градина

Морската градина в град Варна. Снимка: Ерай Филипов Photography
Морската градина в град Варна. Снимка: Ерай Филипов Photography

Морската градина във Варна е място, което няма как да не бъде посетено. Със своите 820 дка площ и стотици кътчета градината е любима дестинация на жителите на града и на „пришълците“. Считана е за символ на Варна и е произведение на парковото изкуство. В парка се намират зоологическата градина, аквариумът, делфинариумът. Идеята за строежа датира от 1881 година и принадлежи на кмета Михаил Колони. Въпреки първоначалните трудности при реализирането на замисъла, са обособени 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Известният археолог Карел Шкорпил кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Архитектът взима присърце възложената му задача и мястото бързо е почистено, картографирано и засаддено с първите редки растения. Днес в рамките на морската градина се намират дузина паметници на дейци от Българското възраждане, обграждащи алея с паметни плочи на знакови за българската история места – на славни победи или на лобно място на борци за българското. Има и специализирани места за почивка, разходки и развлечения като терариумът, алпинеумът и морското казино. Разходката дори по най-оживените алеи може да Ви „открадне“ два – три часа, съчетани с безкрайни зелени пейзажи, забавления и развлечения.

 

Планетариум – Варна

Планетариумът в град Варна
Планетариумът в град Варна

Последната ми спирка бе Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“, намираща се в морската градина. НАОП е открит на 22 май 1968 година с тържествена церемония. Като първи по рода си комплекс в България, той стартира само с няколко малки телескопа. През годините започва да търпи все по-голямо развитие и днес притежава една от най-модерните техники на Балканите. Звездната зала на планетариума е с капацитет 80 места. В астрономическия комплекс е изградено “Махало на Фуко”,  единствено на Балканите. Директор на обсерваторията от създаването ѝ до 1989 година е Николай Петров. В едночасовото звездно шоу, на което ще се забавляват малки и големи, научих интересни факти за звездите, както и най-новите открития в сферата на астрономията с участието на учени от НАОП, на ученици и студенти от района.

След скорошната ми разходка във Варна, реших да напиша този материал в улеснение на всички пътешественици, които не всеки път планират своите посещения, но държат да разгледат всички забележителности. Екипът на „Българска история“ очаква Вашите впечатления за обектите и предложения за бъдещи дестинации.

Още предложения за посещение на културни забележителности, открийте тук.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Магдалена Джунова
Магдалена Джунова е студентка в специалност “Педагогика на обучението по история и философия” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. На 22 години, възпитаничка на Гимназия с изучаване на чужди езици “Сесар Вайехо”. Проявява интерес към политиката и международните отношения в новата и съвременната история. Силно се вълнува от следосвобожденската история на България и личностите на българското Възраждане.