Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Димчо Дебелянов
Димчо Дебелянов

Мотивът за раздвоената човешка душа, търсеща смирение, хармония и познание, лутаща се между живота и смъртта е характерен за Дебеляновото стихотворение – „Черна песен”. Самото заглавие, което е оксиморон, веднага отвежда до идеята за разколебаната и съмняваща се душа. Душата на лирическия Аз бленува, мечтае за така невъзможното прозрение и хармония, но същевременно, ако този копнеж се сбъдне, той ще причини болка, страдание. Затова душата на лирическия герой се опитва да „избяга ” от тази си раздвоеност – това какъв е и какъв иска да бъде. Дори когато лирическият Аз намира изход от това съмнение в смъртта „пристан”, тя сякаш бяга от него. Тоест желанието му да се избави от „разноликата”, страдаща и плачеща душа, ще остане нечуто и неизпълнено, а героят ще продължи своя „неживян живот” (безсмислен).

 

Черна песен

 

Аз умирам и светло се раждам —

разнолика, нестройна душа,

Днес, за първи път от половин век, българският читател ще се докосне до тази завладяваща книга.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

през деня неуморно изграждам,

през нощта без пощада руша.

 

Призова ли дни светло-смирени,

гръмват бури над тъмно море,

а подиря ли буря — край мене

всеки вопъл и ропот замре.

 

За зора огнеструйна копнея,

а слепи ме с очите си тя,

в пролетта като в есен аз крея,

в есента като в пролет цъфтя.

 

На безстрастното време в неспира

гасне мълком живот неживян,

и плачът ми за пристан умира

низ велика пустиня развян.


Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да се абонирате за образователните ни видеа в YouTube. Изтеглете сега приложението на магазина ни BULGARIANHISTORY.SHOP за iOS и Android и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Димчо Дебелянов — „Черна песен“
5 от общо 3 глас(а)
Деница Бисерова
Деница Бисерова има бакалавърска степен по връзки с обществеността и отговорностите ѝ в екипа на „Българска история“ са да се грижи за доброто външно и вътрешно общуване. Извън задълженията, интересите й са свързани с изкуството: художествено, литературно и приложно. В тази връзка тематичните области от българската история, които я привличат и желае да опознае по-задълбочено, са битът, културата и архитектурно-историческото наследство на народа ни.

Отговор