Летните олимпийски игри в Токио бяха най-успешните за България през XXI в., след като спортистите ни завоюваха 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Интересното е, че всички отличия бяха спечелени от жени. Дамите винаги са имали своята важна роля в българския спорт и именно затова е важно да познаваме тяхната история.

Знаете ли коя е единствената българка с два олимпийски медала в плуването? Коя родна баскетболистка е била шампионка в женската NBA? А кой български дамски отбор може да бъде видян в клип към песен на Уитни Хюстън?

Тези и още много любопитни факти ще откриете в поредицата „Великите български спортистки“. В партньорство с „Genius sports“ в продължение на 10 седмици ще ви представим биографиите на 10 известни българки, прославили името на родината ни по света чрез успехите си в международни спортни състезания.

„Genius Sports“ снабдява с информация глобалната екосистема, свързваща спорт, спортни залагания и медии. Наред с това дава възможност на спортните лиги да поемат контрол върху официалната си статистика и осигурят завладяващо изживяване за своите фенове. Компанията се стреми да предложи отлична подкрепа за всички свои партньори, но най-вече цели да обединява хора, ентусиазирани за постигането на страхотни неща.

Създадена през 2001 г., Genius Sports се превръща в една от най-бързо развиващите се и иновативни компании за спортни технологии в света. Тя има над 1500 служители, работещи в офиси из целия свят. Сред нейните клиенти са глобални спортни организации като английската Висша Лига, НБА, НФЛ и др.

Поредицата „Великите български спортистки“ стартира в началото на октомври в профилите на сдружение „Българска история“ в социалните мрежи Facebook и Instagram.

[vc_row][vc_column][tdm_block_socials facebook=“https://www.facebook.com/bulgarian.history1″ instagram=“https://www.instagram.com/bulgarianhistory/“ icons_size=“50″ icons_padding=“1″ tds_social=“tds_social1″ tds_social1-icons_color=“#333333″][/vc_column][/vc_row]

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.