Темата за отношенията между половете и възможностите за щастливо съвместно съжителство е актуална във всички времена и епохи. Въпреки че подходът към всеки случай е индивидуален, съществуват базисни съвети и препоръки, които не губят своята давност. Предлагаме ви откъс от издадената през 1930 година книга „Женските изкуства за щастливо съпружество“ от Йона Стоянова, в който авторката дава напътствия на дамите за бъдещия им брачен живот.

НЕЙНО ФОТОТИПНО ИЗДАНИЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В НАШИЯ ОНЛАЙН МАГАЗИН

Млади моми

Преди да се задомите, дори преди думата си да дадете, дълго се изучавайте и беседвайте върху живота с човека, с когото ще се съберете. Бъдете откровени един с друг, мислете, че всичко не е розово в семейния живот, повече се спирайте на черното в него.

Не бързайте да си отговаряте на въпросите, преди да мислите дни и нощи върху тях. Изпитайте добре себе си ще може ли да се приспособите един към друг с взаимни отстъпки.

Не е умело само да си кажете – Обичаш ли ме? – Обичам те, и с това да се свърши решението ви.

По иначе погледнато е донякъде глупаво. Обичам парите, положението – да, но самия човек преди да заживееш по-отблизо с него или съвместен живот е прибързано. С това всеки се самозалъгва. Откъде накъде дошъл някой или някой и хайде, обичам те?

Та кое обикна изведнъж? Да отговориш външната хубост е обидно. Тя може да бъде изкуствена и на улицата да срещнете по-хубав или по-хубава. Търсете, вгледайте се във вътрешните красоти, не е важно пола. Както в жената, така и в мъжа то е най-важното. Тази хубава красота е до гроб.

Външната рано отлетява, мени се не от годините, а от условията в живота. Има мъже, както и жени, не случили в него, рано остаряват, погрозняват, понякога и от скрити болести, донесени в брака. Пак повтарям, изучете вътрешната хубост и при разбирателство я изгладете до съвършенство, едната и другата страна.

Девицата не обича още мъжа, харесва й, иска да се омъжи за него

Дево,

1.Бъди въздържана, обуздавай страстите.

2.С голямо внимание незабелязано изучи характера.

3.Наблюдавай неговото мнение за облеклото, държанието и пр. на жената.

4.Внимавай кое му е приятно, отвратително, старай се да усвоиш първото и да отстраниш последното, ако е в тебе.

5.Още от рано проявявай интерес и чети всичко, отнасящо се към неговата професия. Без стеснение питай да ти се обяснява, което не разбираш.

6.В края увериш ли се, че той е способен сам да се управлява, според естествената светлина на разума, а не под влиянието на майки и сестри, не се колебай. Ти ще държиш юздите на щастието през целия живот, ще го постигнеш, но с желание и постоянство.

Млада невесто

Знаеш вече, че съпругът те е предпочел пред всички момичета, щом се е решил и те е взел за жена. За него ти си и хубава, и добра. Това потвърждават неговите мили и нежни обръщения, изказвани дори и в присъствието на други лица. Нищо не го смущава. Налага ти се да се постараеш за запазиш и заякчиш тези му впечатления.

Помни, че искрата се разгаря в пламък, затова бъди търпелива и спокойно понасяй всичко.

Не заплашвай, не избухвай и не се сърди, ако в съпруга ти има недостатъци, които по-рано умело е прикривал, не се възмущавай при свършен факт.

Погрешно е да си мислиш, че тези недостатъци, които водят към развала на семейството е невъзможно да се обуздаят. Още повече, когато не си ти виновна за появата им преди женитбата.

Бъди винаги весела и засмяна. Засмяното лице не остарява бърже.

Винаги посрещай и изпращай мъжа си, както през годежния живот.

На излизане му пожелавай лека работа, сполука или на добър час, ако заминава някъде по-далеч. И малкото камъче притуря колата.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.