Убедени сме, че родината ни е изпълнена с непознати за нас места, които могат да ни предоставят най – впечатляващите гледки, които завинаги да запечатаме в съзнанието си. Гледки, които дори да бъдат фотографирани, няма да успеят да изразят онова, което сме изпитали, виждайки и докосвайки се до атмосферата, която носят. Вече Ви представихме една малка част от тези места (5 гледки в България, които ще Ви накарат да останете безмълвни – първа част), затова решихме да Ви направим и друга виртуална разходка сред още 5 удивляващи с красотата си обекта.

 

1
Триградско ждрело – източник: bulgariatravel.org

Триградско ждрело

Ще започнем разходката от Триградското ждрело. Представлява величествен 7 – километров пролом, който в течение на милиони години река Триградска е дълбала в мраморните скали. Реката „изчезва”  в пещерата Дяволското гърло, но след 530 м по – надолу се появява в друга пещера  – Харамийската.  Пътувайки към малкото селце, през цялото време ще може да се любувате на скалните образувания, които Ви обграждат от двете страни на пътя.

 

2
Пейките над Дряновския манастир – източник: Peika.bg

Пейките над Дряновски манастир/Панорамни пейки над Дряновски манастир

В Дряново местата, които могат да Ви омаят и впечатлят както с интересната си история, така и с красотата си, са множество. Наред с музея на „Кольо Фичето”, Икономовата къща и Часовниковата кула, в околностите на града се намират Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил” и пещерата „Бачо Киро”.  Точно до пещерата има малка и тясна пътечка, която ще Ви отведе до „Пейката на любовта”, позната още и като „Панорамна пейка”. От там се разкрива и невероятна гледка към Дряновския манастир, която дава възможност да му се насладите отвисоко. Мястото е наистина романтично, тихо, спокойно и вдъхновяващо.

 

3
Гледка от Бековите скали – фотограф: Мартин Петров

Бековите скали

Следващото място, с което ще Ви срещнем, се намира отново в любимите Родопи. Това е едно недокоснато от човешка ръка място, в непосредствена близост до село Равногор. Изключително непозната местност, която несъмнено заслужава вниманието ни. Стигайки до там, пред очите Ви се разкрива гледка към полегатите Северозападни склонове на Родопа планина, а в далечината за себе си напомня и магическият язовир Въча.

 

4
Меандрите на река Арда – източник: opoznai.bg

Меандрите на река Арда

Усещането, че се намирате в друг свят ще Ви изпълни изцяло, ако потеглите на пътешествие по най-източните разклонения на Родопите, където река Арда образува великолепни меандри с обширни пясъчни плажове на входа на язовир Ивайловград. Прекрасни са и другите няколко меандъра, като по-голямата част от тях се намират в района на язовир Кърджали, а най-популярният сред тях е известен като „Завоя“.

 

5
Гледка от скален манастир „Св. Марина“ – източник: „Блогът на един мечтател“

Карлуковски карстов комплекс

Последната ни спирка ще бъде в близост до село Карлуково, община Луковит. Тази местност не тъне в забрава, тъй като там се намира и чудноватата пещера „Проходна”. Цялата територия около пещерата си заслужава да бъде разгледана, тъй като в защитената местност „Карлуковски карстов комплекс” се намират и още няколко пещери: „Темната дупка”, „Проходна”, „Свирчовица”, „Банковица” и „Хайдушката дупка”. Това е най-представителната карстова територия не само в страната, а и в цяла Европа. А гледките, които ще Ви накарат да се върнете съвсем скоро, са множество и са коя от коя по-внушителни.  

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.