Убедени сме, че родината ни е изпълнена с непознати за нас места, които могат да ни предоставят най – впечатляващите гледки, които завинаги да запечатаме в съзнанието си. Гледки, които дори да бъдат фотографирани, няма да изразяват онова чувство, което сме изпитали, когато сме ги видели и сме се докоснали до атмосферата, която носят. Затова решихме, макар и мислено, да ви разходим из тези места, които удивяват всеки свой посетител с величието си и с красотата си.

Белоградчишки скали

Няма как да говорим за величествени гледки и да не споменем Белоградчишките скали.  Те са огромно скално образувание, което е високо 200 метра и се простира на площ от над 90 кв. км – самите размери на това природно образувание са впечатляващи. Скалите се издигат като могъщи стражи над малкото и китно градче Белоградчик. А изкачите ли се на някоя от скалите – „Момина скала”, „Пчелен камък”, „Боров камък” или която и да е друга – пред очите ви се открива гледка, която думите не могат да опишат. Гледка, която ви носи една истинска емоция, кара ви  да се вълнувате, защото там горе усещате величието на природата. Ако досега не сте били на това вълшебно място, то със сигурност не трябва да губите повече време и да отидете, за да разберете за какво говорим.

belograd
Снимка: Пламен Петков

 

Нос Калиакра

 Сега ще ви пренесем на изток, към морето, към мястото, където забравяте за сивото ежедневие и се наслаждавате на „песента” на вълните и на безкрайността на морската шир, която се открива пред очите ви. Сигурно се досещате, че говорим за онзи красив и странен полуостров, дълъг 2 км – нос Калиакра. Самото име ни подсказва за красотата, до която можем да се докоснем, ако го посетим – калиакра в превод от гръцки означава „красивия нос”. Безспорно, на това място, реалността и легендите се срещат и „сътворяват” това приказно място.  Легендите, които скалите нашепват са безброй много, а гледката, която се  разкрива пред вас със сигурност е реална, но дотолкова красива, че сякаш е невъзможна, илюзорна.

kaliakra
Снимка: Александър Иванов

 

Язовир Въча

Следващата ни спирка ще бъде язовир Въча. Това място винаги е прекрасно, независимо дали ще бъде „облечено” в есенна, зимна, пролетна или лятна премяна. Скритият в родопските масиви язовир, е един от най – големите язовири в България и най – големият по поречието на река „Въча”. Гледката, която със сигурно ще ви смае е, ако се изкачите на връх Илия, откъдето ще имате възможността да видите почти 90% от размера му (дълъг е 30 км), което със сигурно ще ви остави без думи и ще притаите дъх, ще затворите очи и ще се опитате да запечатате тази величествена гледка завинаги в съзнанието си.

wa4a
Снимка: Мая Къркаличева

 

Крепостта Овеч

Крепостта Овеч – съвсем спокойно можем да кажем, че това е мястото, където историята оживява пред очите ни, защото това е може би една от най – запазената като структура крепост в България.  Старинната крепост се намира източно от Провадия – стратегическо място, което подсказва, че е била използвана още от древни времена –  по данни на археолози крепостта се е ползвала в периодите от III до VII и от X до XVII век. Крепостта наистина е уникална, защото носи духа на отминали и далечни времена, носи и едно приятно чувство на възхищение и вълнение.  И точно когато сте се потопили в „дълбините” на историята, пред вас се разкрива невероятната гледка към цяла Провадия. Както сами  ще се убедите  от фотографията, по залез слънце е неописуемо красиво.

ove4
Снимка: Пламен Петков

 

Седемте рилски езера

Няма да преувеличим, ако кажем, че Седемте рилски езера са една от най – впечатляващите дестинации в България. Място, което всеки българин трябва да посети, защото езерата са великолепни, а гледките, на които ще станете свидетели, ще ви омагьосат и ще ви накарат да се чувствате сякаш сте на „върха на света”. Най –  силното усещане, което ще ви донесат е, че ще се докоснете до силата на природата и безспорно ще останете пленени. Езерата се намират в северозападната част на Рила и са разположени на различна надморска височина (2100 – 2500м надморска височина), което ги прави пък още по – интересни за туристите. Всяко от тях има собствено име в зависимост от формата и особеностите си.

Seven Rila lakes
Снимка: Евгени Динев

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.