В навечерието на годишнината от Априлското въстание обявихме последната си книга – „1876. Спомени на съвременници“. Това е проект, върху който работим от половин година. Проект, в който вложихме много усилия. Каква е неговата идея обаче?

Страниците на книгата са по-различни от тези, които вероятно мнозина от вас очакват. В тях ще намерите не класическия исторически разказ на изследовател, излагащ твърдения или хипотези, а нещо непреходно – автентични свидетелства, написани от очевидци. Всъщност това е основата, на която стъпва разказването на историята. Целта на „1876. Спомени на съвременници“ е да запознае възможно най-широк кръг читатели с разказите на свидетели и преки участници във великата епопея на българския дух, разгърнала се по нашите земи преди повече от 140 години.

Книгата изхожда от твърдението, че историята се оказва „най-истинска“, когато е разказана от очевидците си, защото така тя не е пречупена през погледа на други хора. Затова този сборник с извори поставя пред себе си една отговорна задача – да посрещне изискванията и на най-взискателния читател за обективност при представяне на историческата истина.

А защо е необходима нова книга със свидетелски разкази за Априлското въстание? Нали за бунтовната пролет на 1876-а е писано толкова много… Обикновено като основен извор за хронологията се цитират „Записки по българските въстания“, често наричани и „най-българската книга“. Благодарение на този том помним основните герои на епопеята още от училище и те са останали в съзнанието ни с онези образи и дела, които е описал Захари Стоянов. Какво още може да се каже?

Автор на книгата е Стоян Тачев.

Краткият отговор е – изключително много! Десетки и стотици са имената, оставили забележителни и заслужаващи възкресяване разкази за Априлското въстание. Различни хора, с различни съдби, мироглед и способности са записвали – най-често след 1878 г. – своите впечатления и са виждали събитията от различни ъгли. Замисляли ли сте се например: защо Априлското въстание избухва непредвидено рано? Имало ли е и чорбаджии, които са направили нещо за неговия успех? Откъде е идвало и как се е криело въоръжението на въстаниците? Всичко това, а и още много други интересни факти, трудно бихме разбрали от записаното само от един човек.

С течение на времето истината около големите събития се смесва с легендата. Нечуваната смелост на българите през април 1876, дръзнали със своите многократно по-малки сили да повярват, че ще ,,срутят царщината“ с едно въстание и така ще възстановят държавата си, се е превърнала в разказ, предавана от уста на уста. Но в какви точно действия са се изразявали героизмът и трагизмът, шествали по българските земи по време на страшните събития? Има ли едно неуспешно народно въстание своя положителен резултат, или батачани напразно са изклани?

Запознай се с „Юначе“ – най-новата българска детска игра с карти!

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Именно такива отговори се надяваме да откриете в следващите редове.

КНИГАТА МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ НА ТОЗИ АДРЕС.

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Имаме ли нужда от книгата „1876. Спомени на съвременници“?
4.8 от общо 12 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор