Твоята история е наша обща история

Приятели,

Имаме честта да сме партньори на инициативата „Моята българска история“, която цели да начертае една независима и обективна историческа карта на България, върху която всеки може да намери своето място, посредством споделяне на лична, непозната история.

Проектът се реализира по идея на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може) и започна в началото на месец април със създаването на сайта www.myhistory.bg. Ролята му е да сглоби прочит на миналото ни, но през погледа на личните истории – тези, които не намериха място в страниците на книгите и учебниците.

Ако искате и Вие да станете част от сглобяването на историческия пъзел, изпратете ни  Вашата българска история. Тя може да бъде спомен, случка, факт, документ или снимка от далечното и близко минало. Всяка форма на информация, която притежавате, било то за Вас самите, за Ваши предци или за незнайни герои и събития, би могла да бъде онази част от общото ни минало, която да ни помогне да намерим истината за това кои сме ние – с какво можем да се гордеем и с какви уроци да продължим по общия ни път напред.

lichna istoria2

Единствено условие при изпращане на материалите е те да бъдат адресирани до нашия имейл адрес team@bulgarianhistory.org и да съдържат следната допълнителна информация:

–           Вашите имена и телефон за обратна връзка;

–           Точни и възможно най-изчерпателни наименования на личността/личностите, епохата и локацията(улица, квартал, град или държава), с които е свързана Вашата история;

Ще се радваме, ако към информацията прикачите и снимка, свързано с даденото събитие/личност.

Проектът предвижда да обхване географската карта на България, като амбицията ни е да съберем и маркираме историите на българи в целия свят.

Споделете с нас Вашите разкази, защото те са важна част от неподправената историята на България. Ние от своя страна ще отбележим върху интерактивната карта в сайта на „Моята българска история“ всички отговарящи на изискванията истории, защото вярваме в мотото на проекта, че „Твоята история е наша обща история“.

Ние от екипа на „Българска история“ с нетърпение очакваме писмата с Вашите разкази и желаем творческо вдъхновение на пишещите.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.