Скъпи приятели,

Най- сърдечно Ви каним на официалното откриване на VIVA HISTORY – „Историята оживява“.

VIVA HISTORY е най-големият образователен проект на сдружение „Българска история“. По същност той представлява уебсайт, съдържащ изцяло видео съдържание на историческа тематика. Иновативността на проекта се дължи не просто на анимирането и дигитализирането на българската история или пък на факта, че достъпът до платформата е безплатен, а най-вече на самия формат на видеоклиповете. Всички потребители и зрители ще могат да се насладят на 250 видеа с времетраене от 5 до 8 минути – формат, позволяващ обстойно запознаване с конкретната тематика, но и предполагащ увлекателност. Клиповете ще пресъздават историите на личности от всяка сфера на обществения живот, емблематични за родния летопис събития, научни и спортни постижения, исторически и природни обекти, културни забележителности, български празници и традиции.

www.vivahistory.bg е естествено продължение на работата по уебсайта www.bulgarianhistory.org, допълвайки и надграждайки всичко, осъществено екипа в образователната сфера. Екипът на „Българска история“ определя VIVA HISTORY като малка, но значима стъпка към модернизирането на образователната система. Анимациите, интерактивните карти, тестове и аудиовизуални ефекти съпътстват всеки тематичен раздел с цел повишаване на интереса и извличане на най-важното от изучавания материал, заложен в програмата на учебните заведения в страната. Планира се да се направи представяне на проекта в големите училища в страната и да се запознаят директори и учители с ползите от този тип опознаване на историческата наука. Опитът на сдружение „Българска история“ от посещенията им в училищата с цел изнасяне на уроци по родолюбие, показва, че именно аудиовизуалните формати пленяват интереса на подрастващите.

Като почти едногодишен плод на усилията на „Българска история“, подкрепена в това си начинание от VIVACOM, платформата стартира на 1 ноември 2015 година по повод Деня на народните будители, а конкретните очаквания към нея са големи, но и до голяма степен оправдани. Опирайки се на вече изградената си аудитория от над 200 000 души, сдружение „Българска история“ ще положи големи усилия, време и ресурси, за да превърне проектът в неизменна част от интернет ежедневието както на учениците, така и на всеки един възрастен с малък или голям интерес към българската история и култура.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.