Скъпи читатели, мина точно година откакто споделихме с Вас една наша мечта и с ентусиазъм поставихме нейното начало. Впуснахме се в едно приключение в търсене на забравената и мистична българска история, водени от вярата, че хилядолетна, богата и неповторима, тя е създала и оставила след себе си един особен, уникален за географските ни ширини дух.

Заснемане на легендата за Широка лъка
Заснемане на легендата за Широка лъка

Миналото лято, в продължение на 10 дни обиколихме 30 села на територията на Пирин, Рила, Родопи и Странджа и в резултат на изследователското ни пътуване се роди поредицата „Легендите оживяват – Южна България”, която е първи сезон на мащабния проект. Вълнуващото търсене на многовековни истории и традиции ни срещна с хора, пазители на древни и непознати легенди за техните предци. Много от тези истории едва ли са описани в учебници  и книги, по причината, че българските земи са пълни с тайности, част от които без историческа тежест, и все пак хвърлящи един различен поглед над миналото ни.

Днес мнозина от Вас вече знаят или предстои да се запознаят с легендите за село Визица, село Кондолово, Руенския манастир, Кадин мост или някоя от вече разказаните от нас истории, забравени във времето. Целият първи сезон може да следите тук. Трейлърът на първи сезон може да изгледате тук.

Десетките хиляди гледания на излезлите до този момент епизоди ни обнадеждиха и тази година да се впуснем в търсене на нови предания в необятната Горнотракийска низина и обвитите в мъглите на Предбалкана ненадминат революционен дух и героизъм.

Предстоящото ни пътуване ще ни спусне по средното течение на река Марица в местностите около Пловдив, ще ни отведе в сърцето на Същинска Средна гора в регионите на Копривщица и Клисура, в Долината на розите и на тракийските царе, в Старозагорското поле, Източна Стара планина и Сунгурларската долина. Разбира се, и този път наша цел са малките населени места, където легендите и преданията са най-добре запазени.

Legendite 4

За съжаление възможностите (финансови и физически) ни няма да достигнат да обхванем и северните региони на страната, но намеренията ни са в рамките на следващите лета поетапно да обиколим цялата страна, като сезоните на поредицата ще станат четири. Както до този момент, новите епизоди на „Легендите оживяват” ще излизат през цялата година. Надеждите ни са интересът към тях да бъде дори по-голям,  тъй като част от местата и легендите, за които предстои да разкажем, са свързани с вече познати исторически събития, обекти и личности.

Очаква ни поредно незабравимо лято, а Вас пореден вълнуващ сезон на „Легендите оживяват“. Надяваме се и този път да получим Вашата подкрепа, защото тя е нашият стимул да бъдем смели в мечтите си и отговорни към действията си.

Искаме да благодарим на всички Вас, които миналата година ни оказаха финансова и морална помощ, за да създадем един формат, в който показахме забравените истории по един различен и, надяваме се, интересен начин.

Днес виждаме мечтата си реализирана, но това не ни отказва да продължаваме да я следваме и надграждаме. Усилията ни това лято отново ще са насочени към търсене на мистичната и магическа страна на България, защото вярваме, че съживявайки потъналите в забвение легенди, съживяваме и българския дух.

Ако имате предложения за населени места, които се намират в обявените райони и притежават богат фолклор, Ви умоляваме да ни пишете на team@bulgarianhistory.org

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.