books1Преди няколко месеца имахме възможността да се запознаем с бесарабски и банатски българи от различни области в Румъния, Украйна и Молдова. Останахме впечатлени от факта, че тези хора съхраняват националната си идентичност по един уникален начин. Наистина беше непонятно за нас да проумеем, че те се интересуват живо от България и всеки път, когато говорят или питат за нея, го правят с усмивка и огромен ентусиазъм. Решихме да им помагаме с каквото можем, защото те наистина го заслужават.

С огромна радост научихме за една идея, хрумнала на младежката общност от украинското село Островное, Одеска област. Българското название на селото е „Бабата“ и още преди 200 години то е населено с българи, предимно градинари. Ето как младежите от селото представят идеята си:

Искаме с общи усилия да успеем да повдигнем духа на нашите съселяни, да съживим традициите и обичаите ни, да събудим още повече интереса към прародината България, към историята и културата на родния край. За тази цел имаме огромно желание да притежаваме българска литература на различна тематика и всякакви други материали, които да използваме за нашата дейност.

На практика българите там не разполагат с никаква литература, а силно се нуждаят от нея. Те искат да изградят библиотека, в която всеки един от тях да може да чете на родния си език, какъвто за тях е българският. Нека всички ние им помогнем, като изпратим различни книги. Книгата е ценна вещ и не всеки обича да се разделя с нея, но тя е още по-ценна, когато е дарена на някой, който се нуждае от нея. Нека подкрепим и помогнем на нашите сънародници в прекрасното им начинание.

Книгите може да изпращате на адрес: Бизнес парк София, бл. 12А, п.к. 1766, за Калоян Трайков Игнатов (задължително да се пращат с обратна разписка и да се отбележи „до поискване“).
Другият вариант е да ги предадете на член от екипа ни на живо, като това може да стане, свързвайки се с нас.

Срокът за изпращане е 15 декември, така че да зарадваме сънародниците ни именно по празниците.

Поемаме ангажимента след края на кампанията да публикуваме списък с получените книги, а впоследствие и да отразим и получаването им от сънародниците ни в село Бабата

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.