В края на месец март проведохме един от най-интересните уроци, свързани с кампанията ни „Да обиколим българските училища“. По покана на фенове на футболния отбор Локомотив (Пловдив) и по-специално Организация „Трибуна Спортклуб“ ние посетихме стадион „Лаута“, където изнесохме урок пред юношите на отбора. Изживяването бе наистина запомнящо се, защото за първи път излязохме извън някое училище или читалище. Това обаче не направи атмосферата по-неподходяща за подобен вид дейност – дори напротив. Контактът с млади и амбициозни спортисти ни накара да се опитаме да представим славната страна на историята ни още по-добре, защото именно те след време ще прославят България из целия свят. Темата на урока бе точно такава – с какво можем да се гордеем и защо историята трябва да се разглежда не само като скучен предмет в училище, а като извор на самочувствие, патриотизъм и гордост. Разказахме за подвизите на Димитър Списаревски, Дан Колов и Асен Йорданов, както и за славната Балканска война. Ето какво заяви носителят на съветската армия с Локомотив и сегашен отговорник на ДЮШ Георги Фиданов:

„Припомних си с интерес много от нещата, които навремето учехме, а днес част от нещата дори ги няма в учебниците по история. Това не бива да е единствената ни среща, поведението на нашите момчетата го доказаха. Поздравленията са и за вас и труда, който сте положили“

След като приключи урокът, любезните домакини ни представиха плановете на ръководството на Локомотив за обновяване на стадиона, свързани с поставяне на осветление и изграждане на нова трибуна. Освен това научихме и за проекта „Бесика“, целящ не само да облагороди парк „Лаута“ и стадион „Локомотив“ чрез изграждане на нова трибуна – но и да възстанови селищната могила на бесите, която има огромно историческо значение за Пловдив и България. С радост можем да заявим, че месец по-късно осветлението вече „грее“ над стадиона, а новата трибуна се строи. С този наглед простичък пример тези хора ни показа, че когато човек обича нещо винаги може да намери необходимите средства, за да се развива то още по-добре.

 

 

 

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.