На 18 май проведохме поредния урок от кампанията „Да обиколим българските училища“, който със сигурност ще помним дълго. Този път бяхме в Гоце Делчев, в ПМГ „Яне Сандански“. Останахме силно впечатление от условията, които предлага училището. По-късно разбрахме, че през това лято му е бил направен основен ремонт, който е помогнал то да се превърне в едно от най-модерните училища в България. Самият урок протече по малко по-различен начин. Освен обичайните клипове, които представихме на децата и разговора защо трябва да гордеем, че сме българи, обърнахме внимание и на героя, на който е кръстен и града – Гоце Делчев. След това продължихме с провеждането на една игра между учениците. Идеята беше да съчетаем забавното и полезното и смеем да твърдим, че това се получи. В продължение на един час двата отбора – „Пехота“ и „Кавалерия“ отговаряха на различни въпроси, свързани с България и историята й – от географски, през исторически до такива, съчетаващи в себе си спорта и историята. Двата екипа имаха по няколко минути да размишляват върху зададения въпрос, след което да отговарят. Резултатите бяха много близки, а по-важното бе, че макар и за малко повече от час и учениците, и преподавателите, които присъстваха, както и самите ние, преоткривахме България, красотата й, загадките й и запленяващата й история.

Специални благодарности на Катерина Кобакова. Дълго време ще помним гостоприемството и в частност вкусните кюфтета, с които ни нагости. : )

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.