Скъпи читатели,

с огромна радост Ви съобщаваме, че на 10 март 2015 година излезе от печат книгата ни – „Българската история в 100 събития“. Както вероятно някои от Вас знаят, това е втората част на поредицата „Българската история в 100…“, която има за цел да представи родния летопис чрез историите на 100 важни фигури, 100 емблематични събития и 100 дестинации, неразривно свързани с миналото ни.

българската история в 100 събития3„Българската история в 100 личности“ бе първата ни книга, която излезе от печат през март 2014 година. Окрилени от нейния успех, но и вслушвайки се в критиките на всички наши читатели, година по-късно ние посветихме значителна част от времето си над създаването на втората част от поредицата. Написването на „Българската история в 100 събития“ бе най-сериозното предизвикателство за нас, далеч по-отговорно и ангажиращо от всичко, с което сме се захващали до момента. Пишейки я, ние си поставихме три основни приоритета – достоверност, достъпност и увлекателност. Винаги сме смятали, че това е рецептата за успешно популяризиране на българската история – така, както го правим ежедневно в сайта ни.

Подборът на 100-те събития бе може би най-интересната, но и най-трудна част от подготвянето на книгата. Както и миналата година, така и тази, той се извърши от авторите, но и с помощта на Момчил Тодоров – човекът, който стои зад издателство „БГ Учебник“. Всички те представят историята ни от VII век до наши дни. Държим да подчертаем, че селекцията ни в никакъв случай не трябва да се счита за класация – събитията в книгата не са подредени по важност. Напротив, когато разгърнете страниците й, ще видите, че освен всички значими исторически събития, сме включили и много алтернативни такива.

Някои от Вас вероятно биха определили построяването на магистрала „Тракия“ за незначителен момент от развитието на страната ни, което не заслужава да стои редом до приемането на християнството, Априлското въстание или пък Балканската война. И сме абсолютно съгласни с Вас. Но от друга страна тези на пръв поглед незначителни исторически събития, като например Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 година, ни показват истински как се пише историята и как тя е неразривно свързана и с нашия живот. „Тръгването на първия трамвай по софийските улици“ е онзи момент, който най-ярко символизира прочутия икономически разцвет на страната ни след Освобождението и заслужено намира място в тази книга, макар що се отнася до традиционното схващане за историята, той да остава в периферията на процесите. Не сме пропуснали и по-любопитни моменти от миналото ни, като например „Изграждането на Софийското море“ – един проект, който мнозина определят за безумна хрумка на тоталитарната власт в страната.

Снимка за спомен от подписването на първите поръчани книги. Това беше нашият начин да се отблагодарим на всички, които ни подкрепят в това начинание.
Снимка за спомен от подписването на първите поръчани книги. Това беше нашият начин да се отблагодарим на всички, които ни подкрепят в това начинание.

„Българската история в 100 събития“ е логично следствие на нашата работа. Тя допълва стремежа ни за  представяне на историческата наука не е просто съвкупност от сухи цифри и факти, а напротив – всяко едно събитие от нея е свързано със съдбите на хиляди хора от миналото, а дори и със съдбите на съвременните българи, независимо дали става въпрос за „Приемането на България в Европейския съюз“ или за „Битката при Върбишкия проход“. Надяваме се, че след като я прочетете и Вие ще разберете това послание.

Освен авторския колектив, в лицето на Иван Кънчев, Ивомир Колев и Марио Мишев, в последните месеци по книгата работеха и още няколко души. На първо място трябва да споменем Момчил Тодоров, който на практика даде идеята за написването на поредицата. Научен консултант и редактор беше преподавателят от Софийския университет Христо Беров, за оформлението на корицата отговаряше Антония Мечкуева. а Павлина Върбанова е специалистът, който отговаряше за езиковата и стиловата редакция на написаното. Отговорен за предпечата бе Пламен Иванов.

„Българската история в 100 събития може да намерите в търговската мрежа на водещите книжарници в страната, както и да я поръчате в сайта на www.bestseller.bg.

Тук може да поръчате комплекта от първите две книги на промоционална цена.

Приятно четене!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.