”Задължителни дестинации” е рубрика, в която ще представяме на вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочваме и не дотолкова популярни дестинации.

ТрявнаСгушена в Централна България, Трявна се намира в непосредствена близост до множество интересни дестинации като Габрово (17 км), Боженци (7 км) и архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ (13 км). Историята на града може да бъде проследена до дълбока древност. В района се намират археологически сведения (надгробни могили и останки от жилища), които ни отвеждат в епохата на траките. Смята се, че оттук е преминавал римският път от Дискодуратера (с. Гостилица) до Аугуста Траяна (Стара Загора), известен като Верейския друм. Освен това околностите на града са тясно обвързани с ранната българска история. Именно тук – край Тревненския проход, през 1190 г. войските на братята Асен и Петър разгромяват армията на византийския император Исак II Ангел и по този начин поставят началото на освобождението на България от византийска власт.

Що се отнася до възникването на града, съществуват няколко легенди. Според една от тях трима братя с царска кръв построили църкви в чест на „Св. Архангел Михаил“. Един от тях бил бъдещият цар Калоян, който избрал Трявна за местоположение на своя храм. Мястото и заобикалящата го великолепна природа толкова се харесали на останалите, че те решили да построят своите летни дворци тук, което им позволявало и да бъдат близо до тогавашната столица – Търновград. Друго предание гласи, че при падането на Търново под османско иго много от болярите потърсили убежище в Балкана, което довело до възникването на множество нови селища. Въпреки това първите официални сведения за град Трявна са от 1565 г. В една заповед от кадията се определя основното задължение на тревненци да охраняват прохода от разбойници в замяна на данъчни облекчения. Името на града се свързва с преминаващата наблизо река, с тучната трева, растяща в Балкана, и с „тръвнитеа“- кошери на рояците пчели, кръжащи наоколо.

Трявна става значим център на занаятчийското и културно развитие на България. Жителите му се занимават основно с мутафчийство, казаслък, куюмджийство, гайтанджийство, както и с копринарство и розопроизводство. Освен това изобилието на камък и дърво са основната причина градът да бъде местоположение на най-старата възрожденска художествена школа. Трявна е родно място на революционера Ангел Кънчев и писателя Пенчо Славейков, тук е живял и Петко войвода. Смята се, че Левски е посещавал многократно града, за да подбужда местното население.Трявна 1

Горещо препоръчваме на всеки, решил да се потопи в невероятната възрожденска атмосфера на града, да започне своята обиколка от Даскаловата къща. Тя е посторена в периода межу 1804 г. и 1808 г. от майстор Димитър Ошанеца и помощника му Иван Бочуковеца. Двамата сключват облог за направата на таваните, което им отнема шест месеца, но въпреки това изобразените незалязващи слънца и до ден днешен се смятат за връх в резбарското изкуство. Тук се намира и музеят на дърворезбата, където може да видите трите основни типа дърворезба – овчарска, резба за украса на дома и църковна резба, както и автентична дърворезбарска работилница, показваща инструментите и уредите, използвани от майсторите.

Непосредствено до Даскаловата къща е домът на семейство Славейкови. Сградата е построена от бащата на Ирина (съпругата на Петко Славейков) и по-късно той я подарява на младото семейство. Тук израстват всичките деца на младата двойка, между които и Пенчо Славейков. Къщата е разделена на две части: битова – оригинални предмети и вещи от бита на семейството, между които и масичката, на която Пенчо се е учил да пише и чете; и документална – документи, свързани с творчеството на двамата писатели. Друга къща-музей, която определено заслужава внимание, е на революционера Ангел Кънчев. Тя е открита по случай 120-годишнината от рождението му и е сбирка на негови лични вещи и на предмети от революционната дейност на други тревненци.

В центъра на града се намира една от неговите най-известни забележителности – запазеният и до днес единствен в България  възрожденски площад „Капитан Дядо Никола“. Почти невъзможно е да не забележите намиращата се там Часовникова кула, изработена през 1814 г. от габровски майстори и смятана за символ на града. Според предания, за да получат разрешение за строежа, тревненки е трябвало да се съгласят да спрат да носят сокай – традиционния накит за глава в този край. Кулата продължава да оповестява часовете десетилетия след своето създаване. По случай 100-годишнината на тревненското читалище в 22.00 часа, след последния камбанен звън от нея започва да звучи песента „Незабравими“ по текст на Пенчо Славейков. Вдясно от площада се намира тревненското школо, строено в периода 1836-1839 г. Тук може да видите автентична класна стая от тази епоха и да се пренесете във времето, когато самият Петко Славейков е преподавал. Разбира се, не бива да пропускате да се разходите и по Гърбавия мост, наричан още „кивгирения мост“. Той е построен през 1845 г. и първоначално е направен от дърво, но реката често го събаряла и за това тревненци избрали камъка. С причудливата си форма и мистериозната стомничка, издълбана в една от плочите, мостът също е смятан за един от вечните символи на Трявна.Даскалова къща трявна

Храмът „Свети Архангел Михаил“, както и църквата „Свети Георги“ определено заслужават внимание. Смята се, че храмът датира още от Средновековието – дори има сведения,  че е построен от цар Калоян. Сградата е опожарена от кърджалиите, но през 1819 г. е обновена и сега неините посетители могат да се насладят на иконостаса – образец на тревненското дърворезбарско изкуство. Църквата „Свети Георги“ се появява благодарения на идеите на поп Йовчо. Може би най-интересната подробност е благородната лъжа, която стои зад нейния строеж. С цел да получат ферман тревненци мамят турците, че всъщност възстановяват стара, порутена църква, която всъщност никога не е съществувала, а в искането дори посочват размерите й. В крайна сметка планът проработва и резултатът от него е тази великолепна трикорабна църква, украсена с невероятни икони и иконостас, действаща и до днес.

Надяваме се, че ако някога сте се колебали дали да посетите този прекрасен възрожденски град, сме ви убедили, че определено си заслужава. Само тук ще откриете над 140 туристически обекта, потапящи ни в бита и културата на българите столетия назад в историята.

ЛЮБОПИТНО:

  • През последното десетилетие на ХХ век в Трявна отвори врати Музеят на африканското и азиатското изкуство – една от нестандартните забележителности в града.
  • През последните години двойка щъркели се е превърнала в туристическа атракция. По традиция те пристигат около Благовещение, като първо долита мъжкият, а после женският. Тяхната поява се тълкува като блага вест.
  • Всяка нечетна година на 26 и 27 май  в Трявна се провеждат Славейкови дни, включващи разнообразни културни прояви.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.