„Нагоре е страшно! Страшно е!“

Тези думи са се отекнали във въздуха при една от многото бури, разразявали се някога в полите на Рила планина. Те са причината мястото, за което ще ви разкажем днес да се нарича Страшното езеро. Когато хората чуят за него, веднага се запитват дали в действителност е страшно и защо се нарича така. За името на езерото разказва една от легендите, а дали е страшно, е най-добре всеки сам да се увери.

1Легендата

Кратката история описва как езерото непрекъснато привличало различни художници, които искали да изобразят красотата му чрез изкуството. Един ден обаче неочаквано се разразила буря, която осуетила плановете на един от тях. Той събрал част от нещата си и тръгнал да бяга надолу, за да се спаси. По пътя обаче срещнал друг запленен от красотата на езерото художник. Това, което се чуло били думите: „Нагоре е страшно! Страшно е!“ Оттогава хората започнали да го наричат Страшното езеро.

2Полезна информация

Всъщност не само езерото допринася за изяществото и великолепието на пейзажа. Обграждащите го върхове – Голям, малък и среден Купен излъчват гордост, величие и несломимост.  Под тях човек се чувства нищожно малък сред голямата природа. Много хора искат да почерпят от този заряд и затова има непрекъснат поток от туристи, особено през топлите месеци.

Достигането до езерото не отнема много време (около 2.30 ч. в зависимост от темпото, изходната точка е ЦПШ Мальовица или едноименната хижа). А дори и да сте от тези, които не искат веднага да се върнат обратно, в близост до езерото има заслон, в който можете да останете да нощувате. Красиво изживяване на не по-малко красиво място.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Михаела Стоянова
Михаела Стоянова е трета година студент по специалност „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Българските планини за нея са вдъхновение, а катеренето – страст. Чрез едно от любимите си занимания – писането, тя иска да превърне в красиво слово всяко едно преживяване, свързано с тях и да предаде на възможно най-много хора частица от положителния заряд, който ѝ дават.