Конструирането и произвеждането по времето на социализма е строго контролирано от държавата. Създаването на български спортен автомобил е тема табу, която днес ни звучи налудничаво и фантастично. Това обаче е факт. Един български инженер сбъдва своята мечта, осъществявайки собствено производство във време на информационна мъгла и създава български спортен автомобил, носещ името на столицата „София”.

Всичко започва през 1962 година, когато Велизар Андреев завършва „Автомобили, трактори и кари” в Машинно-електротехнически институт и още тогава дипломната му работа представлява макет на автомобил. Това е голям риск, тъй като проекта е извън наложените от времето рамки.

Разработеният от Андреев дизайн е по американски модел с отварящи се фарове и не е приет добре от изпитващата комисия. Дипломната работа е оценена с „четворка”. За щастие обаче, това не отчайва младия инженер и той продължава да развива своите идеи.

Следващият проект, по който работи Велизар Андреев представлява спортен автомобил „Бъги” и е започнат в края на 70-те години. Тогава, с помощта на ученици от Механотехникума и инженери от „6-ти септември”, той  поставя началото на българското автомобилостроене.

През 1981 година завършеният автомобил е представен в Пловдивския панаир по време на ежегодната изложба на техническото и научно творчество на младежта. Колата е от стъклопласт, няма покрив и врати, а гумите му са доста големи, както подобава на един автомобил от такъв тип. Превръща се в истинска атракция и център на внимание по време на изложението.

Приковани погледи към София-Б
Направете празника на близък човек специален с един отличаващ се подарък.

Три години по-късно, през 1984 година, Андреев създава стопанско дружество „Авангард”. С още няколко души той започва проектирането на спортен автомобил, който само година по-късно е представен на същото място с  далеч по-иновативен за България дизайн. Колата е наречена „София” и е във винено-червен металик. През 1986 година се създава още едно дружество – „Авангард-кар”, чиято цел е серийното производство на спортните автомобили „София-Б”. Първоначалното виждане е било то да достигне до 200 броя годишно.

През последната година на социалистическия строй в България, отново в Пловдив, е представен подобреният вариант на „София”, този път в сив металик. За него инженерът получава помощ от „Балканкар” и Министерство на машиностроенето.

Двигателят е от „Лада”, а купето от стъклопласт. Фаровете на модела са открити, свалени в долната част на предницата. Основната разлика в във външния вид на задната част, който е променен коренно. Интериорът също е подобрен и въпреки че моделът е представен без характерните вдигащи се нагоре врати, той е приет и одобрен. Доказателство за това е първото автомобилно изложение в България, проведено през 1990 година в НДК, където „София” събира погледите на софиянци.

През 1990 година, когато вече е възможно, Велизар Андреев основава собствена частна фирма „Виликар”, която започва да произвежда новия модел на джип, който е със стъклопластова каросерия и е базиран на агрегати от „Лада”. Наречен е „София-C”. През този период се произвеждат и още няколко автомобила от спортната серия на „София”.

През последното десетилетие на XX век частната фирма освен с производство се занимава и с тунинг на леки автомобили. Създава се прототип на малък автобус, който, разбира се, е представен на Пловдивския панаир. До смъртта си през 2001 година Велизар Андреев не отстъпва от мечтата си за конструиране и серийно производство на български спортни автомобили.

Равносметката е, че от спортната серия „София-Б” за периода от 1885-2001 година са произведени 12 автомобила, а от „София-C” от 1990 до 2001 година са създадени 60 коли, a Велизар Андреев остава в историята като основоположник на автомобилостроенето в България.

Направете празника на близък човек специален с един отличаващ се подарък.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Как бе създаден първият български спортен автомобил
4.7 от общо 23 глас(а)
Георгия Кинева
Георгия Кинева е родена в Хасково и е завършила ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” с профил английски с испански език. Обича да запълва времето си, четейки за историята на страната ни, като най- голям интерес за нея представляват непознатите за широката публика личности и събития. В търсенето им, често пътува и преоткрива кътчета от Родината. Стажант в "Българска история" от октомври 2016 година.

Отговор