Проектът „Изгубената София“, дело на фотографа Димитър Стефанов, събира невероятни колажи, които представляват съвременни снимки на София и стари фотографии от столицата, съчетани в едно.

„Виждал съм подобни компилации от фотографии, направени за Берлин, снимки по време на втората световна война, съчетани с такива от днешни дни, както и за Париж. Чудех се, защо все още няма направено нещо такова за София. Реших, че аз трябва да направя това за любимия град. Подбрах старите фотографии, които щях да използвам , и ги качих на телефона си, за да мога да се разположа по същия начин, докато снимам. Исках да намеря точния ъгъл. Самата обработка на снимките, слагането им една върху друга, беше удоволствие. Беше като един пъзел, който с години е чакал да бъде нареден. Не исках да слагам двете снимки една до друга, а да се сливат в едно, за да акцентирам върху приликите и разликите между миналото и настоящето“, разказва пред БНР Димитър Стефанов.

„Най-важното от цялата поредица е да оценим, че в града ни все още има много красиви сгради, но някои от тях вече имат нужда от спасяване, от реставрация. На мен не ми харесва, че сградите в центъра нямат еднакъв облик, за разлика от другите европейски градове. Първо виждаме най-старите сгради, до тях се нареждат постройки от времето на социализма, сега вече има и нови модерно-изглеждащи сгради и всичко това е слято на едно място“, споделя Димитър.

Още информация за автора на проекта може да откриете на страницата му.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 25 години. Бакалавър по политология в Софийския университет, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от четири години.