Историята на българските земи е тясно свързана с тази на много народи. В планината на митичния Орфей до днес отекват стъпките на римските легиони. Марица и Арда се срещат, за да продължат заедно пътя си към Егейско море, а от незапомнени времена там се разказват легенди за народите, оставили своето наследство по земите ни.

В най-крайните източни дялове на Родопите днес е сгушено едно уникално за България село – Мандрица. То впечатлява със своите кирпичени къщи, в които се говори един необичаен за страната ни език – албански. Историята на това село започва през 1636 година.

Местна легенда разказва, че селото е основано от трима братя православни албанци. Те били едри скотовъдци, задължени от бея Али Паша да снабдяват османската войска с мляко, месо и други хранителни продукти. За всяка овца те получават по една жълтица. Военачалникът, в знак на благодарност за вярната им служба, им разрешава да обиколят целия Одрински виалет, за да намерят подходящо място, където да се заселят със семействата и стадата си. Той им обещава толкова голяма земя, колкото могат да обходят стадата от изгрев до залез слънце. Али Паша прави възможно и издаването на ферман, с който ги освобождава от данъци и гарантира, че на тяхната земя турци не могат да се заселват. Братята построяват мандра и определят името на селото.

Местни жители, началото на XX век.

С времето Мандрица се разраства, като все повече албанци се изселват от родината си в него. Те носят със себе си своя език, бит и култура. Строят големи кирпичени къщи в гръцки стил, в които на първия етаж се помещават животните, на втория копринените буби, а на третия живеят хората. Те превръщат селото в част от пътя на коприната, като произвеждат едно от най-висококачествените копринени семена по нашите земи. Започват да изнасят продукта си по цял свят и сами да правят тухлите за къщите си. Разбира се, отглеждат тютюн и сусам, характерни за този край на България.

През 1708 година в Мандрица се строи една от първите черкви в Родопите – „Св. Неделя”. Тя представлява малка еднокорабна сграда, която е част от гробищен парк и до днес. В нея е изписана на каменна плоча годината на основаването на селото. На надгробните плочи са издялани занаятите на покойниците, символ за уважението към труда и приноса към селото. Век по-късно, през 1835 година, се строи селската църква „Св. Димитър”. Тя е трикорабна псевдобазилика, изградена от зидан камък, покрит с дървен покрив. В нейния иконостас могат да бъдат открити източни влияния.

Съвременен изглед от Мандрица

Своя разцвет селището достига в края на XIX век. Тогава в него има две училища, детска градина, 22 мелачки за сусамово олио и 20 манифактури за копринени буби. Съществува дори родилен дом. Албанците запазват своята сулиотска носия през годините и продължават да я носят, говорейки на арванитски език. През 1913 година обаче те са принудени да напуснат домовете си, заради гоненията в Беломорска Тракия. Българското правителство заселва селото с български бежанци от Тракия и Македония, но по време на войните къщите в Мандрица постоянно сменят своите обитатели. През 1929 година нова бежанска вълна, сред която отново има албанци, заселва селото.

Днес покрай златоносните меандри на Бяла река могат да се видят типичните големи къщи с резбовани тавани. Там все още е запазен и се говори архаичен албански език, който създава усещането за един друг свят.

Всяка година се организира събор, който оживява иначе призрачното село. Новите къщи се строят от типичните кирпичени тухли по модела на някогашната зидария, в която се откриват гръцки и тракийски влияния.  В единственото албанско село у нас можем да видим уникална по рода си архитектура,  комбинирана с местен говор и стари фотографии, създаващи чувството за пътуване назад във времето.

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Село Мандрица – албанската следа в Родопите
4.4 от общо 43 глас(а)
Георгия Кинева
Георгия Кинева е родена в Хасково и е завършила ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” с профил английски с испански език. Обича да запълва времето си, четейки за историята на страната ни, като най- голям интерес за нея представляват непознатите за широката публика личности и събития. В търсенето им, често пътува и преоткрива кътчета от Родината. Стажант в "Българска история" от октомври 2016 година.

4 КОМЕНТАРА

 1. Kazvam se Vangel Georgiev Popov i sam potomak na selo Mandriza /na dva roda Popovi i Hadgievi/ i dvata korenjci ot tova neverojtno selo!Obidno mi e, kogato ni nari4at ALBANCI!Pravjt go ili neuki hora, ne poznava6ti istinskata istorij na seloto, ili hora, koito imat opredeleni li4ni interesi.Istinata e, 4e predcite ni naistina sa do6li ot mestnostta Koritsa /dne6na Albanij, no togava6na staroGracka teritorij IPIROS rodina na Filip i Aleksadar Veliki!Dokazatelstvo za tova e ezika,koito se e zapazil i na kijto i az moga da govorj i do dnes, kakto i vsi4ki Mandri4ani na mojta vazrast /okolo 60godini/.Tozi ezik bes pismeni znaci se e zapazil i do dnes,blagodarenie na na6ite babi i djdovci, ot koito sme go nasledili i zapazili do dnes.Tozi ezik njma ni6to ob6to s ALBANSKIJ, i ne moge da ima nikakvi ob6ti koreni,tai kato darjavata Albanij e sazdadena 1911g. a korenite na Mandrica datirat 500godini predi tova.’/Spravka v Istori4eski muzei v Ederne,Turcij!Tam e sahranen fermana, s koito se darjva novata zemj na bratjta,do6li s turskij upravnik i osnovopolognici na selo MANDRITE /Mandrica/.Molj da bada izvinen, 4e pi6a s latinski bukvi,no klaviaturata mi e savremenna AMERIKANSKA i ne mi pozvoljva da pi6a s Kirilica!

 2. В помощ на г-н Попов пренаписах коментара му на кирилица:

  „Казвам се Вангел Герогиев Попов
  и съм потомък на село Мандрица (на два рода Попови и Хаджиеви) и двата и кореняци от това невероятно село! Обидно ми е, когато ни наричат АЛБАНЦИ! Правят го или неуки хора, не познаващи истинската история на селото, или хора, които имат определени интереси. Истината е, че предците ни наистина са дошли от местността Коритса (днешна Албания, но тогавашна старогръцка територия ИПИРОС, родина на Филип и Александър Велики! Доказателство за това е езика, който се е запазил и на който и аз мога да говоря и до днес, както и всички Мандричани на моята възраст (около 60 години). Този език няма нищо общо с АЛБАНСКИЯ, и не може да има никакви общи корени, тъй като държавата Албания е създадена 1911г., а корените на Мандрица датират 500 години преди това. (Справка в исторически музей в Едерне, Турция! Там е съхранен фермана, с който се дарява новата земя на братята, дошли с турски управник и основоположници на село МАНДРИТЕ (Мандрица).“

 3. Преди малко гледах Албански документален филм за село Мандрица и ми стана интересно да науча повече за историята му, та по тази причина се озовах тук.

  Направи ми впечатление също коментарът на господин Попов, в който той твърди, че езика който говорят там няма нищо общо с Албанския. Та този същият език има много общо с Албанския, защото е негова диалектна форма съхранена устно в този край.

  Аз като учил Албански, разбирах много добре наречието на малкото останали жители в Мандрица, въпреки влиянията от Български и Гръцки. Още по-добре се разбира, че това е южен Албански диалект (Тоск).

  Та, по каквото разбирам на господин Попов много му се иска да е потомък на Александър Велики и да говори съшия език като него. А историческите сведения друго доказват, а също така голяма част от жителите на селото се самоопределят като Албанци.

Отговор