Някъде там на североизток, в центъра на Лудогорието, се намира Разград. Един не много голям град, който се слави с богата история, гордее се с успешното си спортно настояще, а това поражда мечти за перспективно бъдеще.

За да стигнете до там  ще трябва да изминете 350 км от столицата, което се равнява на 6 часа пътуване. Градът може би ще ви посрещне с не много хора по улиците, но това не трябва да ви оставя равнодушни. Запазете емоциите си за същността на пътешествието си из Разград. Тогава със сигурност ще останете впечатлени от всичко, което крие в себе си привидно обикновения лудогорски град.

В следващите редове ще Ви представим няколко забележителности, които непременно да посетите, ако се намирате в района.

Античният град Абритус:

Античният град Абритус е едно задължителните места, които да посетите, ако се намирате в Разград и региона. Там ще попаднете сред останките и ще откриете римски, тракийски и средновековно български паметници, които са доказателство, че по тези места е кипял живот. Резерватът е един от най-добре проучените през годините.

Счита се, че градът е бил основан като тракийско селище, а след това римляните са се преселили и са продължили съществуването на трако-римски град, чийто край настъпва през 6 в. Историята на града обаче не свършва дотук. Още през 7 в. върху останките от предишния живот по тези земи, е възникнала средновековна българска крепост. Българското население, което се е преселило тогава, е успяло да се задържи в региона до XI в. Печенежките нашествия слагат край на живота по земите на Абритус. Оттогава градът няма обитатели.

През XIII в. се появява ново селище, което се нарича Хръсград. За него има малко информация. Знае се, че е превзето при османските нашествия през 1388 г. Счита се, че съвременният град Разград е негов продължител.

Днес античният град Абритус е реставриран. Разходете се бавно и спокойно, вижте всички останки от предишния живот по тези земи и не пропускайте да се качите на крепостната стена, чийто връх ще ви посрещне с красива панорамна гледка.

Интерактивен музей Абритус:

Разкопките на античния град не са всичко, което може да се види в Разград. През 2014 г. отваря врати интерактивен музей, в който виртуално можете да станете част от живота на Абритус.

Интерактивният музей „Абритус” има дванадесет зали подредени по ходова линия, така че тематиката на първата посреща посетителя в настоящето и постепенно, преминавайки от  тема в тема, той неусетно се озовава в миналото, за да попадне отново в настоящето, на път към бъдещето…

Разходете се и в музея, в който има находки от различните епохи и култури, което доказва, че по тези земи непрекъснато е кипял живот.

Съвременен Разград

Днес Разград е областен град, с население от 30 хиляди души. Разбира се, античният град Абритус и интерактивният музей са само част от забележителностите, с които градът се слави. Часовниковата кула, храмът „Св. Николай Чудотворец“, Момина чешма, Етнографския музей също са места с богата история, които грабват вниманието на посетителите.

И не на последно място, една от най-големите атракции за съвременното общество, е стадион Лудогорец арена, който домакинства на много мачове на местния отбор. Отбор, който продължава да се налага като доминиращ в България.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Михаела Стоянова
Михаела Стоянова е трета година студент по специалност „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Българските планини за нея са вдъхновение, а катеренето – страст. Чрез едно от любимите си занимания – писането, тя иска да превърне в красиво слово всяко едно преживяване, свързано с тях и да предаде на възможно най-много хора частица от положителния заряд, който ѝ дават.