Планирайки поредното пътуване за почивните дни, често насочваме вниманието си единствено към популярните за страната ни дестинации, като така рискуваме да не посетим редица непознати кътчета, които биха ни пленили със своето очарование.

Ако в някоя съботна или неделна сутрин осъзнаете, че нямате време за пътуване, но пък имате желание, то Етрополският манастир „Св. Троица“ е мястото за вас. В настоящия материал ще ви изброим само пет причини, поради които си струва да отделите няколко часа в почивния ден и да се отбиете до това свято място.

В галерията по-долу пък може да разгледате как екипът ни видя манастира през изминалия уикенд, когато имаше възможност да го посети. Приятно четене!

УДОБНО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Сгушен в подножието на старопланинския Черни връх и намиращ се само на 5 километра от Етрополе, манастирът е удобен за посещение от най-вече от софиянци, тъй като от столицата го дели едва един час.

Пътят до манастира е изключително живописен, но съветваме водачите да шофират с особено внимание, тъй като в определени участъци той е тесен и необезопасен.

БОГАТА ИСТОРИЯ

Манастирът е основан през 1158 година, макар да има сведения, че две столетия по-рано самият Св. Иван Рилски се заселва за кратко в района. През годините на османското иго, Етрополският манастир е най-значимият книжовен и просветен център в северната част на българските земи.

Любопитен факт е, че в иконописното ателие на манастира е съхранена първата българска икона. Светата обител е и революционен център, тъй като тук през 1870 година Васил Левски създава Етрополския таен революционен комитет. И днес скривалището на Апостола може да бъде видяно в едно от помещенията.

АВТЕНТИЧНА АРХИТЕКТУРА

Етрополският манастир е известен още с името „Варовитец“ заради варовиковия камък, с който е изградена манастирската църква. Жилищните сгради са построени през 1833 година, а впоследствие са реставрирани. Манастирската църква „Св. Троица“ е построена през 1858 година от брациговския майстор Иван Боянин.

През 1907 година Петьо Ганин от Казанлък рисува стенописите в църквата. Точно пък век по-късно, през 2007 година, в манастира започва цялостен ремонт и реставрация на храма.

ВПЕЧАТЛЯВАЩА ПРИРОДА

Всеки посетил Етрополския манастир ще изрази колебание кое го е пленило повече – самата света обител или неописуемо красивата природа в околността. Доказателство за това ще намерите веднага щом отворите малка дървена вратичка, намираща се зад храма. След 5 минути ще се озовете под самото олицетворение на съвършенството – водопада „Варовитец“.

Макар височината му да не е внушителна, този оазис несъмнено ще Ви откъсне от околния свят и ще Ви накара да се върнете отново. Същото важи и за уникалните скални образувания „Куклите“ и „Червена стена“, намиращи се в непосредствена близост.

ПОДХОДЯЩО ЗА СЕМЕЕН ТУРИЗЪМ

Не е задължително да се качите до манастира с автомобил. Може да си организирате приятно семейна разходка в планината по екопътека „Свети Атанас“,  която само след час, прекаран в любуване на природата, ще ви отведе пред масивните порти на светата обител.

В двора на манастира, насред просторната поляна, са разположени различни детски съоръжения за игра. Не забравяйте да отделите и време за обяд в централната част в Етрополе, където ще бъдете приятно изненадани от комбинацията на добре съхранени и автентично реставрирани възрожденски постройки.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.