„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца Алеко за страната ни. Точно защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от вълшебни кътчета, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и накарат да ги обикнем, решихме да Ви организираме една мислена разходка из нея. Ще Ви представим втора част на поредицата „5 магически кътчета в Родопите“ (за първа част кликнете тук), на които трудно ще устоите и с нетърпение ще очаквате следващите почивни дни, за да ги посетите.

Миналия път ви заведохме до „Дяволското гърло“, но някак незаслужено пропуснахме една друга пещера, намираща се съвсем наблизо. Най-вероятно се досещате, че става въпрос за „Ягодинската пещера“. Силно препоръчваме, ако решите да комбинирате посещението си до двете пещери, то да не се доверявате на автомобила си, а да се разходите пеша. Има приятна пътечка, която ще ви отведе до пещерите – попитайте някой местен, за да бъдете най-точно упътен.

Пещерата е разположена на десния бряг на река Буйновска, която е оформила и най-дългото ждрело в България – Буйновско с дължина цели 7 км. Пещерата е доста дълга – 10 км и е разположена на три етажа, като най-ниският от тях е облагороден за посещение. Открито е интересно Енеолитно жилище, което е единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели, които свидетелстват за това, че обитателите на пещерата са били умели майстор-грънчари.

Продължаваме пътя си именно от село Ягодина и се отправяме към връх „Свети Илия“, където ще се озовем на панорамната площадка „Орлово око“. Единствена по рода си в България, площадката позволява пред нас да се разкрие удивителна гледка към Родопите, Пирин, та дори част и от Рила. Разположена е на височина от 1563 метра. На 600 метра под площадката пък се вие живописното Буйновско ждрело. Както се досещате и от името, заставайки там, със сигурност ще почувствате, че може да излетите, защото наоколо е една безкрайна шир.

Орлово око ® Евгени Динев

Оставаме в Западни Родопи и ви отвеждаме до още едно място, което предоставя изключителна гледка към полегатите Северозападните склонове на Родопа планина, а някъде в далечината за себе си напомня и язовир Въча – Бековите скали.   Това е едно недокоснато от човешка ръка място, в непосредствена близост до село Равногор. Не е сред популярните дестинации на туристите, а несъмнено заслужава вниманието на всеки от нас. За около час приятна разходка ще се озовете на мястото, а възможност от изгубване няма, тъй като пътят от селото до скалите е добре означен.

Бековите скали ® www.truestory.bg

Явно не ни се тръгва от Западни Родопи, защото и следващото ни предложение се намира в този район. Отвеждаме ви в село Гьоврен, намиращо се на 52 км от Смолян и на 14 км от Девин, разположено точно между двете пещери – „Ягодинската“ и „Дяволското гърло“.  Над селото гордо се издига връх „Каба таш“, който лесно може да изкачите и да си направите приятна разходка. В селото и до ден днешен се пазят традициите на ръчното тъкане, изработката на шарени терлици с красиви орнаменти, които будят възхищение у чуждестранни и наши гости.

Село Гьоврен

Пътуването ни е към своя край и последнот магично място, което мислено ще посетим е най-южната точка на страната ни –  връх Вейката.  Той е и най-високият връх в източнородопския граничен рид Гюмюрджински снежник. Макар да не е с внушителна височина – 1463 метра, от него при ясно време се вижда голяма част от съверна Гърция, Бяло море, Портолагос. До върха има няколко маршрута – от с. Чакаларово и от с. Долно Къпиново. И по двата подхода има маркирани планински пътеки.

Връх вейката ® www.bgalpina.com

Времето навън вече е прекрасно и благодатно за кратки разходки из множеството красиви места на България. Не се колебайте, а стягайте раницата и поемете на път. Ако тези дестинации вече сте ги посещавали или смятате, че не са интругуващи, то не се колебайте и ни споделите вашите предложения!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.