„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни, архитектурни и културни забележителности, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да Ви организираме една мислена разходка из нея.

В този материал ще се спрем на 5 изключително интересни, а някои от тях и малко познати, музеи.

Музей на минното дело в Перник

Музей на минното дело
Музей на минното дело в Перник източник:www.bulgariainside.com

 

Ако живеете в София, а през почивните дни се потате какво да правите, то несъмнено Ви препоръчваме да посетите Музея на минното дело в Перник. Интересен факт е, че не се намира в сграда, а е част от подземна галерия – на места дори достига до 50 метра под земята. Още със самото влизане попадате в тунел дълъг 630 м, в който са разположени около 30 експозиции, следващи развитието на минното дело в България. По цялото продължение на галериите могат да се видят интересни съоръжения за укрепване, осветление и различна транспортна техника.

 

Музей на резбарството в Трявна

Музей на резбарството в Трявна
Музей на резбарството в Трявна

Другият ни избор,  интересен и малко познат, е Музеят на резбарското изкуство. Надали ще се учудите, като Ви кажем, че се намира в красивия град Трявна, където се е зародила Тревненската художествена школа, която е и най-старата в България. Музеят се помещава в Даскаловата къща и е единственият за дърворезба в България. Два от най-впечатляващите експоната са резбованите слънца върху таваните на две от стаите в къщата. В музея са представени трите основни типа дърворезба – овчарска резба, резба за украса на дома и църковна резба.

 

Музей на мозайките

Музей на мозайката
Музей на мозайката

Следващото ни предложение, което ще отправим към Вас, е Музеят на мозайките, намиращ се в град Девня.  По време на археологически разкопки през 1976 година на същото място, на което сега е разположен музеят, е открита голяма римска сграда, датираща от времето на Константин I Велики. В пет от залите се намират подови мозайки, едни от най-сполучливите образци за римското мозаично изкуство от това време. Повечето мозайки изобразяват богове и сцени от гръко-римската митология, животни и птици.

 

Музей на дунавския риболов и лодкостроене

Музей на риболова
Музей на дунавския риболов и лодкостроене

Отправяме се на север и се спираме в град Тутракан, където се намира и един от най-любопитните музеи – Музеят на дунавския риболов и лодкостроене. Експозициите в музея са така разположени, че да проследяват в хода на историята развитието на риболовните пособия. Изключително интересни за посетителите са въдиците от кост и мед, както и различните видове мрежи, правени от растителни влакна. Освен мрежести съоръжения са представени и кукести уреди за риболов.

 

Музей на розата

Музей на розата
Музей на розата

Последното ни предложение, което ще Ви срещнем в този материал, е Музеят на розата в град Казанлък, който е единствен не само за България, но и за цял свят. В музеят се помещават над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цялата страна. Безспорна атракция е съдът за розово масло, от който, макар за последен път е използван през 1974 година, все ще се разнася силен аромат на рози.

С тази статия Ви представихме една много малка част от интересните музеи в България. Затова очакваме и Вашите предложения, тъй като с този материал далеч не се изчерпва културното богатството, което ни предлага нашата родина.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.