Разхождайки се из улиците на една от най-древните столици в Европа, можем да се докоснем до постройки и артефакти, датиращи от времето на неолита. София е град, управляван от цезари, василевси, канове, султани и царе, всеки от които оставил богато историческо наследство. Наследство, трупано с векове.

Често обаче, когато почивните дни наближат, столичани са изправени пред дилема накъде да поемат, за да се откъснат временно от големия град, който макар да има какво да предложи, е прекалено шумен и динамичен за пълноценна почивка. Дестинации като Лозенския манастир, Панчаревското езеро, Боянската църква и парк-музей „Врана“ са интересни, но твърде популярни, така че вероятността да сте ги посещавали е голяма.

В настоящия материал събрахме пет дестинации, които се намират на около час път от столицата. Всички те съчетават богато историческо наследство и спираща дъха природа. Горещо ги препоръчваме!

_DSC0892
Пантеон „Майка България“ в село Гургулят се намира на по-малко от час от столицата

Пантеонът „Майка България“ е построен през 1985 година в живописната местност „Църквище” намираща се в границитена село Гургулят. Издигнат е по повод 100 години от Сръбско-българската война. На неговото място в миналото се намира военното гробище над Сливница. Край Гургулят на 7 ноември 1885 година частите на капитан Христо Попов обръщат цялата Моравска дивизия в бяг, което позволява на българите да минат в контранастъпление.

Имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида с площ около 700 кв. метра, изграденият от червен бетон пантеон достойно напомня за някогашния подвиг на Българската армия. Забележителна е и статуята на жена, намираща се във вътрешността на пирамидата. Тя символизира Майка България, скърбяща за загубените си чеда.

Крепостта Траянови врата. Намира се на точно час от столицата.
Крепостта Траянови врата се намира на точно час от столицата

Край Траянови врата се разиграва и една от най-големите победи в историята на България. На 17 август 986 година, там армията на византийският император Василий II е разбит от българите водени от Самуил. Победата е от изключително значение за съдбата на българската държава. Тя позволява на Самуил да си възвърне контрола над падналите под византийска власт десетилетие по-рано български земи.

Днес до историческата местност може да се стигне най-бързо по автомагистрала „Тракия“, като се слезе от нея при отбивката за Костенец и стария път за Пловдив. Ако вече сте на шосето, което сега свързва Ихтиман с Костенец,  малко след село Мирово трябва да се отклоните вляво по малък път, който води право към развалините на крепостта.

Село Белчин и крепостта "Цари мали град"
Село Белчин и крепостта „Цари мали град“ се намират на 1 час и 10 минути от столицата

Село Белчин съществува от периода на Второто българско царство, а някои изследователи го отнасят в още по-дълбока древност – основано още от латините и някога е носило името Цари Мали град. Обагрено в зеленина, в пряк досег с обграждащата го природа, селото е едно от най-живописните населени места, намиращи се в близост до столицата. Една от най-характерните му особености са щъркеловите гнезда – общо 30 на брой. Всяка година през пролетта и лятото там гнездят общо между 80 -90 бели щъркела.

Препоръчваме Ви да изберете маршрута за Белчин, който минава през селата Бистрица и Железница, тъй като краткото Ви пътуване ще е съпроводено от смайващи пейзажи. След разходката си в Белчин, не забравяйте да посетите и наскоро реставрираната крепост „Цари мали град“, която макар често да получава многозначителни отзиви от посетителите си, има с какво да Ви впечатли.

Село Невестино и неговия Кадин мост се намират на 1 час и 15 минути от столицата.
Село Невестино и неговия Кадин мост се намират на 1 час и 15 минути от столицата

Неведнъж сме Ви разказвали за Кадин мост – едно мистериозно място с впечатляваща история. Съоръжението, познато и като Невестин мост, е построено през  през далечната 1470 година по заповед на султан Мехмед II, но по-интересното е, че и днес архитектурата му може да бъде видяна в оригиналния си вид.

Множество легенди витаят около това място, но нямаме намерение да Ви ги издадем, тъй като сме сигурни, че сладкодумните местни биха ги разказали по-увлекателно. До Невестино ще стигнете бързо по пътя София-Дупница-Кюстендил. Не се колебайте да посетите това китно селцето, вплитащо в изящен възел природа, фолклор и история.

Разбоишкият манастир се намира на 1 час и 20 минути от столицата
Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ се намира на 1 час и 20 минути от столицата

Сгушен в скалите над Нишава, Разбоишкият манастир е едно от онези местенца в родината ни, които незаслужено тънат в забвение.  Според манастирското предание, светата обител  била разрушаван три пъти, а при последното нападение монасите били изклани. Тук неведнъж са отсядали Васил Левски и съратника му отец Матей Преображенски. В този район са се водили и битки по време на Сръбско-българската война.

Отбивката за Разбоишкия манастир е на 5 км след гр. Годеч по пътя за Драгоман – към селата Туден и Разбоище. Минава се през с.Разбоище, малко след селото има поляна, удобна за паркиране, от която до манастира се ходи пеш по добре обозначена с табели пътека, като разстоянието е 1300 метра.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.