Всички добре знаем, че българските планини са необятни, възхитителни и пълни със спиращи дъха гледки. Независимо дали сте любители на разходки, дълги и уморителни преходи, или предпочитате няколко тихи и отдалечени дни на спокойствие и чист въздух, най-гостоприемното място за отдих в планината безспорно е хижата. Ще ви запознаем с 5 от най-уютните планински хижи, а избора коя от тях да посетите оставяме на вас.

Хижа „Бенковски”

На 1540м. надморска височина, хижа „Бенковски” е разположена в югозападното подножие на връх Малки Братанишки уши. Една от най-старите хижи в България, известна с топлото посрещане и прекрасното отношение на хижарите, необятните гледки и красивите залези. Можете да поемете към нея от село Рибарица, гара Копривщица или от село Антон, като през целия път ще се наслаждавате на прелестната Стара планина.

Хижа „Иван Вазов”

Хижа „Иван Вазов” се намира в северозападната част на Рила планина, където превърнала се в любимо място за почитателите на планинския туризъм, разкрива внушителна гледка към връх Калин. Една от най-високите хижи на Балканския полуостров е разположена в живописната местност Пазардере на 2300 метра надорска височина, а недалеч от нея се намира природния феномен Седемте езера.

Хижа „Персенк”

Разположена в Родопите на 1750 метра надморска височина, местността Чадъра, хижа „Персенк” се намира в непосредствена близост до един от най-красивите и впечатляващи родопски върхове – Персенк (2091м.). Мястото впечатлява с удивителна гледка към планината, обширни поляни и вековни иглолистни гори.  Съвсем наблизо може да проследите и древния Тракийски път, строен през I век пр. н.е., който минава в непосредствена близост до самия връх.

Хижа  „Вежен”

Златишко-Тетевенският Балкан в местността Царична е мястото, на което е разположена хижа „Вежен”. Тя е построена на 1650м. надморска височина и се намира в северното подножие на връх Вежен в Стара планина. Три са пътеките, по които можете да стигнете до върха, а някои от тях минават през резерват Царична, третият по големина старопланински резерват, където се опазват  буково-елови, букови и смърчово-мурови екосистеми, съставящи горната част на гората. Повече от 600 вида растения гарантирано оцеляват в резервата.

„Хижа Амбарица”

Уникална природа, криволичещи покрай река „Черни Осъм” пътеки и приказни „боровинкови нощи” са само част от впечатленията, които хижа „Амбарица” оставя в посетителите си. В средата на Стара планина и заобиколена от прекрасна букова гора, тази планинска хижа се намира на 1520 метра надморска височина в северните склонове на планината в местността Дълги дял, източно от връх Момина могила. Град Карлово е чудесно място, от което да поемете към хижата, а летният боровинков фестивал често се превръща в повод за планинарите да поемат именно в тази посока.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Мирела Мишева
Мирела е на 26 години и е родена в София. Завършила е бакалавър "Политология" в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а в момента продължава образованието си в най-стария университет у нас. Обича да пътува както в страната, така и извън нея.