През 1911 година в София се появява сериен обирджия. Той не играе на дребно – негова цел са бижутерските магазини в столицата. За кратко време са извършени няколко дръзки обира. Вестниците го наричат „Фантома“ и нажежават допълнително обстановката. Полицията е озадачена, но не и без отговор. По следите на крадеца е изпратен един от младите, но перспективни кадри на Обществена безопасност – главният пристав Спас (Пане) Бичев.

Пане Бичев

Пане Бичев е роден на 22 септември 1885 година в Ихтиман. На вид скромен и вглъбен, той постъпва в новосъздадената Обществена безопасност през 1910 година, само няколко месеца по-късно той вече е дясна ръка на директора. Случаят с крадеца фантом е един от първите в кариерата му. Пане е умен и проницателен, със здрава хватка и изключително упорит в преследване на целите си. С течение на времето той става изключителен полицай, предшественик на доста известния по-късно Никола Гешев. Но нека се върнем на разказа ни за крадеца фантом.

Първата следа за крадеца се появява след обира на бижутерийния магазин „Диамантения крал“. Изчезва пръстен с брилянт. Бичев разбира от продавача в магазина, че последните му клиенти са елегантна млада двойка. Нищо повече не се установява за тях, но образът на описаната двойка остава в съзнанието на полицая като вероятно решение на загадката.

Следва обир на магазин за копринени платове. И тук един от сътрудниците на Пане Бичев прави грешка като арестува двойка безработни актьори от провинциален град, дошли да си търсят късмета в София. Последвалите разпити са безуспешни, полицията не научава нищо. Въпреки това Пане ги интернира извън София и обирите спират.

Не след дълго обаче в центъра на София е обран чужд дипломат. Елегантен мъж го заплашва, измъква му портфейла, часовника и пръстените и изчезва в падащата над София нощ. Фантомът обира и известна бакалница на „Витошка“. Обирът е въоръжен, престъпникът използва пистолет. След този случай полицията е вдигната на крак, а Бичев разпространява снимката на безработния актьор сред полицаите в София. При проверка в оръжейните магазини един от продавачите разпознава актьора като един от последните клиенти на магазина. По улиците на София плъзват полицаи. Столицата отеснява за обирджията, като той дори прибягва до насилие, за да има къде да спи.

През ноември 1911 година агентите на Бичев влизат отново в следите на крадеца фантом. Той се изплъзва на косъм от Пане и сътрудниците му. Неуспехът обаче не прекършва волята на полицая – той събира всяка възможна информация, задейства информаторите си подземния свят. Най-сетне престъпникът е локализиран – той се укрива в строяща се сграда недалеч от двореца. Последва нова неуспешна акция.

Времето на крадеца фантом изтича на 31 декември 1911 година. Забелязан е от човек на Пане Бичев на „Женския пазар“. Намесват се и униформени полицаи, наблизо е и самият Пане. След кратко преследване и последвала престрелка младият полицейски пристав успява да му сложи белезници.

Пане Бичев се превръща в еталон за добър полицай, участва в разследването на повечето големи престъпления на своето време. Българската историография го счита за един от най-доверените хора на зловещата Трета секция към Военното министерство – секретното военно контраразузнаване на Царство България, известно също като „Порковата команда“. Той е откривател на таланта на Никола Гешев и негов първи шеф в полицията. Суперполицаят на Царство България Пане Бичев изчезва безследно през ноември 1944 година.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Стоян Тачев
Стоян Тачев е на 42 години, по образование и професия икономист. Дългогодишен изследовател на българската история с фокус върху войните за национално обединение в периода 1912-1918 година. Автор е на три книги.