В забързаното ни ежедневие рядко спираме, за да обърнем внимание на красотата на нещата, които ни заобикалят. Именно това се случва и с така известните паметници и символи на столицата ни – Лъвов мост и Орлов мост. Най-вероятно хиляди са хората, които преминават покрай тях ежедневно, но притиснати от времето, те така и не отделят дори секунда, за да се възхитят на тяхната величественост. В следващите редове ще се опитаме да Ви разкажем изключително интересната история, която се крие зад двата моста и се надяваме, че следващия път, когато се озовете там, ще успеете да отделите заслуженото внимание на едни от първите строежи в Освободена България.

ЛЪВОВ МОСТ

шарен мост
София през 1879 г., в дясно е Шареният мост, днес Лъвов мост.
източник: www.lostbulgaria.com

Мястото около моста е заселено от дълбока древност.  За това свидетелстват находките, открити там. Те са датирани около VI – V в. пр. Хр. По време на османското иго Лъвов мост е познат с името „Сандъкли кюпрю“, а реката, минаваща под него, е наричана със зловещото име „Канлъ дере“ (Кървава река). Според легендата това наименование произлиза от факта, че именно тук са захвърлени труповете на защитниците на Средец при неговото падане под турско владичество. Друга теория пък твърди, че в миналото в близост до реката се намират касапчийници и кожарници, които непрекъснато превръщат реката в кървава.

Софиянците наричат каменния мост „Шарен мост“ заради червените и жълтите му шарки, характерни за турската архитектура. Мостът е свързван с името на заможния софиянец Халил Сали Ефенди, известен като „шашавия Халил“. Преданието гласи, че веднъж една реколта се случва много плодородна и сред хората се разчува, че Халил изкупува слама. Всички се надпреварват да отидат при заможния чорбаджия, а той никого не връща и изкупува стоката честно, но евтино. На въпроса защо купува толкова слама, той отвръща: „времето продава сламата“. Следващата година се оказва, че реколтата не е чак толкова добра и хитрият Халил продава стоката си с голяма печалба. За да докаже на съгражданите си, че въобще не е толкова луд, за колкото го мислят, с парите, спечелени от продажбата, той построява мост. От едната страна поръчва да изпишат „С време продадох, мост създадох“, а от другата – „Където няма мост – съгради мост. Където няма чешма – съгради чешма“ (нравоучение от Корана).

София, Лъвов мост през началото на XX. в. източник : www.lostbulgaria.com
София през началото на XX.в., Лъвов мост
източник : www.lostbulgaria.com

На двата бряга до „Шарен мост“ се простират и площади, на които българите правят събори по случай Великден и Томина неделя. В Османската империя съществува закон, според който престъпниците се обесват на площадите. Изключение правят само тези, които не са от града – те са екзекутирани пред вратата, през която са влезли в него. През 1876 г. именно тук са обесени участниците в Априлското въстание Тодор Малеев и Стойчо Рашков, натоварени със задачата да вземат от Пловдив материали за леене на куршуми. На „Шарен мост“ губи живота си и най-младият от четиримата софийски книжари – Георги Стойцев. Той е заловен край Радомир, докато уморен от тежкия път, се топли на огъня на един овчар.

лъв_лъвов _мостСегашният Лъвов мост е изграден по идея на Христо Данов след Освобождението. По първоначален план той трябва да бъде мемориален комплекс за всички българи, загинали на това място. Проектът е посрещнат изключително добре от българските политици и интелектуалци и през 1889 – 1891 г. започва изграждането на моста от фирмата на известните чехи братя Прошек. Строежът и украсата на моста са по идея на Вацлав Прошек. Бронзовите фигури на лъвовете са направени във Виена от австрийската фирма „Рудолф Филип Вагнер“ и символизират героизма на загиналите. За съжаление цялостната идея не е напълно завършена и от мемориала се построяват само мостът и четирите постамента с лъвовете. За сметка на това проектът струва колосалната за това време сума от 260 000 лв. – факт, който дава началото на множество анекдоти. Един от тях гласи, че неслучайно лъвовете са отляти без езици – това се случва, за да не разкажат колко пари са откраднати при построяването на моста. Според друг анекдот лъвовете онемяват, за да не им се налага да говорят за подвизите на „жриците на любовта“, които се навъртат в близост до моста.

В днешни дни Лъвов мост е едно от най-важните кръстовища на централна София. Мостът е с дължина 26 м. и с широчина от 18,1 м., като свързва Централна автогара и Централна ЖП гара с останалата част на града. Така той и намиращият се около него площад се превръщат в един от най-популярните символи на столичния район Сердика, както и в архитектурен и художествен паметник на културата.

ОРЛОВ МОСТ

Орлов мост, 1906г. източник: www.lostbulgaria.com
Орлов мост, 1906 г.
източник: www.lostbulgaria.com

Историята на Орлов мост е не по-малко интересна от тази на Лъвов мост. Издигащ се над Перловската река, той е построен през 1891 г., отново под ръководството на Вацлав Прошек. Както вече се досещате, орлите (негови символични покровители и защитници) отново са произведени в търсената в цяла Европа фирма „Рудолф Филип Вагнер“, но въпреки това този път проектът струва „едва“ 80 000 лв.

Оттогава Орлов мост се превръща в символ на свободата и в символична врата на града. Именно тук за първи път през 1878 г., съгласно Санстефанския мирен договор, са посрещнати българските затворници от Диарбекир, надигнали глас срещу османското иго. Мостът става свидетел на символичното връчване на ключа на София на множество държавни глави и известни личности, между които са и кайзер Вилхелм II, Юрий Гагарин и Никита Хрушчов. След 1989 г. Орлов мост се превръща и в любимо място за демонстрации и протести – милионният митинг на СДС през 1990 г., блокадата под „орлите“, довела до падането на правителството на Луканов; природозащитните протести „Окупирай Орлов мост“ през 2012 г.; протестите против правителството на Бойко Борисов в началото на 2013 г. и актуалните дори днес протести срещу кабинета „Орешарски“.

орли_орлов_мостДнес Орлов мост е натоварено къстовище в сърцето на София. Освен епицентър на политическите събития в България, той е и любимо място за социални контакти на хиляди столичани. В непосредствена близост до моста се намират и езерото Ариана, паркът Борисова градина и живописната улица „Цар Иван Асен II“, които лесно могат да Ви потопят в автентичната атмосфера на нашата столица.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.