Първият епизод от поредицата „Легендите оживяват“ вече е факт! Както някои от вас знаят, през септември тази година обиколихме значителна част от Южна България в търсене на легенди, предания и митове. Идеята ни беше да запишем разказите на местни жители и краеведи  и по този начин да направим първата по рода си видео колекция от български митове и предания.

Легендата в този първи епизод е от село Невестино и в нея ще научите повече за прочутия Кадин мост – как е изграден, кои са помогнали и историята на едно момиче, стоящо в основата на моста. Също така ще разберете и интересна информация около река Струма и по-специално – името й.

С това видео започва и мащабната поредица, чиято цел е постепенно да обхванем както Централна, така и Северна България. Приятно гледане. Ще ви бъдем благодарни, ако споделите видеото, за да достигне до повече хора.

Разказ за цялата обиколка може да прочетете тук.

Трейлърът на поредицата може да изгледате тук.

Всички излезли до момента епизода може да гледате тук.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.