Затаете дълбоко дъх и си помислете за най-красивото място, на което сте били! Щом го направите, в съзнанието Ви веднага ще се появи картина, в която се откроява красотата на Тевно езеро и околността. Тя омайва сетивата на всичките си посетители и ги кара да искат да се връщат отново и отново.

1Полезна информация

Тевно езеро се намира в Пирин на цели 2512 метра надморска височина. В близост до него е изграден заслон, в който може да нощувате, или просто да презаредите силите си с топла храна и напитка. Както много други места в България, и за езерото има различни легенди, които разказват най-вече за появата на името му. Тази, която предстои да прочетете, е най-разказваната. И до днес продължава да впечатлява хората, които я чуват за първи път.

2Легендата

Езерото сутрин светело като коприна, а вечер ставало златно – точно като слънцето. Това била причината една девойка непрекъснато ходи там, за да се наслаждава на красотата му. В един момент ѝ се приискало да има сини очи – точно като синия цвят на езерото. Затова един ден отишла рано, за да ги налиска с вода. Те станали сини – точно както го е пожелала. Девойката обаче забравила да благодари за сбъднатото си желание.

След известно време девойката решила, че иска да има златни коси. Този път отишла при езерото по залез слънце. Потопила ги във водата и те придобили цвета на слънцето. Тя отново не благодарила за поредното си сбъднато желание. Сините очи и златните коси я превърнали в най-желаната мома в селото. Възгордяла се. Приискало ѝ се да стане царица. Този път езерото се огорчило от нестихващите желания на девойката. Потъмняло от гняв. И завинаги останало тъмно. По тази причина днес то е известно на хората като Темно или Тевно езеро.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Михаела Стоянова
Михаела Стоянова е трета година студент по специалност „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Българските планини за нея са вдъхновение, а катеренето – страст. Чрез едно от любимите си занимания – писането, тя иска да превърне в красиво слово всяко едно преживяване, свързано с тях и да предаде на възможно най-много хора частица от положителния заряд, който ѝ дават.