Кой е последният престолонаследник на Първото българско царство

2
6578

Кой е Пресиан и какво знаем за неговото семейство? Какво се случва с престолонаследника след превземането на България? Защо българският благородник е съден и ослепен?

Отговори на всички тези въпроси ви очакват в следващите 5 минути.

„Кратки истории“ се осъществява с подкрепата на VIVACOM.

Приятно гледане!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

2 КОМЕНТАРА

  1. Много стегнато и сравнително изчерпателно разказана история. Едно уточнение: хаджи Никола Вардев не е приел исляма,а само се е престорил,че иска да го приеме,за да отложи екзекуцията,тъй като е имал сведения,че София скоро ще бъде освободена от руските войски.

  2. Само за етимологията на името да вметна. Старо, древно българско име, но подобно на името Маламир и с това име правят „персийски“ връзки, докато с Маламир – “ славянски“. Няма такива връзки от тях към нас, но има от нашите древни предци към тях. Мал при древните българи е тенгриански дух, покровител на домашните животни. А “ Мир, амир“ означава предводител. Т.е. чисто българска етимология на старото царско име в случая. Колкото до Персиян, Пресиян то е форма на изговор, произношение на Борис, Барис. От Барс, това тотемно животно на кавказките бурджани( българи), което в по- южните ширини заменило Вълка. Именно то е причината за този български прякор на иранците – перси. В тенгрианската религиозна митология се явява като символ на алп Бури, Вълк, Буран, Перун и т.н., покровител на българите и баща на всички алпи от Второ и Трето поколение. Графичния знак на Барса бил барсова глааа вписана в петолъчка. Знака – Билсага, герб на Плиска.
    От друга страна, старият род Асен( Крумовият род от Язан( Асен) Тукта – „Токту“), не бил прекъснат с този Пресиян, защото вървял и по линия на потомството на брата на Тервел, Айяр Бурджански. От него са принцовете Асен и Петър, както ги наричат във Волжка България.
    Но Съветът на Великите боили избрал Самуил за цар, защото той в този момент бил човекът с реална власт и международни връзки. Същият се ползвал и с подкрепата на Волжка България( започваща да се превръща в свръхдържава по това време), откъдето получил 10 хил.конен корпус в помощ за войните му срещу Византия.

Отговор