”Задължителни дестинации” е рубрика, в която ще представяме на вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочваме и не дотолкова популярни дестинации. Очакваме вашите предложения за рубриката!

Копривщица 1Днес ще направим една мислена разходка из калдъръмените улици на едно от най-значимите за българската история градчета. Става въпрос за Копривщица или „Коприщица“, както я наричат местните жители. Градът е родно място на някои от най-големите имена на България. Тук са родени Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и редица други големи наши дейци в разнообразни сфери. На копривщенския мост „Първа пушка“ е и мястото, където избухва Априлското въстание. Градът безспорно заема централно място в миналото на България. Дали можем да намерим някаква причина за това в историята на града?

Версиите за населването на местността са много и никоя от тях не е потвърдена. Повечето битуват под формата на легенди. Първата легенда разказва, че където се кръстосвали пътищата между Златица, Пирдоп и Клисура се намирали приказни поляни. Затова тук решава да се засели едно семейство със своите стада, наречени „жупа“. Така се зародило селището, което по-късно ще се превърне Копривщица. С годините броят на жителите се увеличавал, а до днешен една от махалите на града носи името Жупата.

Втората легенда гласи, че местността привлича със своите тучни поляни вниманието на една болярка, която решава, че то е отлично място за животновъдство. Тя измолва за султански ферман, чрез който става владетелка на селото, като султанът му слага първото име Авраталан (женска поляна). Селото се ползва с големи привилегии благодарение на своята владетелка. Тук турчин с подкован кон не стъпвал, а жителите имали право да носят оръжие. Заради своята голяма заслуга болярката е наричана от местните Султанката.

Друго предание пък разказва, че градът е основан от бежанци, които са потомци на големи български търговски родове (което до някаква степен би обяснило защо на това място се раждат толкова видни личности). Сред бежанците били трима скотовъдци, наречени Ламбо, Тороман и Арнаутин. Те създали семейства, които с годините се разраснали и днес Тороман махала, Ламбовска и Арнаут махала спомнят имената на тримата заселници.

Независимо коя от тези истории се доближава най-много до истината за произхода на селището, едно е ясно – през дългата си история градът наистина се е ползвал с привилегии пред султанската власт. Мястото е голям културен център, където се развива засилено занаятчийство. Това обаче прави градът привлекателна плячка за кърджалиите и той три пъти бива ограбен и опожарен. Въпреки това трудолюбивите граждани всеки път възстановяват града и го съхраняват до наши дни.Лютовата къща - Копривщица

Днес Копривщица е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, а забележителностите, които можете да посетите са безброй. Ако искате да се докоснете до славните революционери на България, които са родени тук, можете да посетите техните къщи-музеи, както и каменния мост, където е произведен първият изстрел на великото Априлско въстание. Ако пък предпочитате да се докоснете до по-смирената страна на българската култура, посетете църквите „Успение на Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Ако пък сте почитател на архитектурата и искате да се насладители на прелестния възрожденски стил, можете да се насладите на Марковата къща, Чалъковата къща, Догановата къща и др. Чистите води на местността дават своя израз в над 40-те чешми, които са построени в Копривщица и които могат да зарадват всеки жаден (в буквалния и преносния смисъл!) турист. Привлекателни са и многото природни забележителности като например вр. Голям Богдан, вр. Свети Илия, вр. Барикади и Сополивите камъни. За последните се разказва, че именно там семействата изпращали своите бащи и синове на горбет. Заради многото ридания скалите са наречени с това описателно наименование.

Можем да кажем, че с такъв голям избор от атракции е много трудно Копривщица да не ви хареса. Затова няма да сгрешите, ако следващата събота и неделя предпочетете да се разходите из китното историческо селище вместо из познатия ви градски парк.

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.