Скъпи приятели,

В началото на 2017 година сдружение „Българска история“ обяви старта на фонд „Родолюбие“ – мащабната инициатива, с която си поставяме за цел да подпомагаме каузи с културна и образователна насоченост.

Искаме да Ви уверим, че във всяка една кампания прецизно ще избираме към кого да бъдат насочени всички парични или материални средства, набрани от нашата дейност и вашата активност. Това ще бъдат институции, общности или личности, които са ни показали категоричен стремеж към развитие, такива, които по безспорен начин са ни убедили в чистотата и добротата на делото си.

Щастливи сме да обявим, че само седмица след стартирането на фонда, „дойде“ и първата кауза. Озаглавихме я с еднозначното заглавие „Дари книга – подари знание”. В тази първа инициатива ще ви помолим да избършете прахта от старите си, но в добро състояние книги, и да отделите тези от тях, които са от български автори. Ние се ангажираме всички те да бъдат дарени на хора, които имат осъзната нужда да ги прочетат.

Двете културни институции, които избрахме за кампанията са читалищата в с. Чупрене и с. Горни Лом, област Видин. Изборът ни не е случаен, тъй като една от заложените стратегически цели на фонда е да осигурява подкрепа на малките населени места и по-конкретно тези, които се намират в региони с ниски социални, икономически и демографски показатели.

Ръководствата на читалищата ни увериха, че те се радват на добра посещаемост, като активната читателска маса се състои както от възрастни, така и младежи. В този смисъл, полезна ще бъде всякакъв тип литература, независимо дали тя е ориентирана към малки или големи, като единственото условие е тя да бъде българска.

Срокът за изпращане на книгите е 1 февруари. В средата на месецa читалищните ръководства ще са готовност да ни посрещнат, а от своя страна сдружение „Българска история“ се ангажира освен да осъществи транспортирането на литературата, да организира на място и уроци по родолюбие пред местните жители.

За всякакви допълнителни въпроси и уточнения ни пишете на електронна поща team@bulgarianhistory.org

Фонд „Родолюбие“ бе учреден в началото на 2017 година от сдружение „Българска история“ с цел реализизацията на проекти в сферата на образованието и културата. Ако желаете да получавате известия за всички инициативи се абонирайте от формата по-долу:

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.