Половината от паметниците на културата в България са в лошо състояние и поне една четвърт от тях са опасни за хората. Така твърдят от Камарата на архитектите в България. Както в много други негативни класации, и в тази страната ни не прави изключение и е на челна позиция в Европа.

Една страница в социалната мрежа си е поставила за цел да представи пейзажи от страната ни, подходящи за декор на филм на ужасите. Независимо дали ни харесват или не, едно е факт – призрачните места са навсякъде – от бивши индустриални зони, през обезлюдени села, до централни улици на областни градове.

Някои от изоставените обекти са обикновени постройки, оставени на произвола на съдбата, други – бляскави архитектурни шедьоври, тънещи в забвение. Във всеки случай, бавно, но сигурно всички те изчезват.

Настоящата галерия е дело на страницата „Изоставено в България“. В нея поместихме малка част от фотографиите, част от амбициозния проект.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.