Точно преди половин век списание „Космос“ публикува логическата загадка „Старинният накит“. В нея читателите срещат един герой, призван да се превърне в легенда – инспектор Константин Стрезов. Той е елегантно облечен, носи очила и винаги запазва учтивия тон, а бистрата му логика и умението да анализира го превръщат в любимец на поколения българи, които обичат криминалните загадки и предизвикателствата за ума.

Инспектор Стрезов минава през безброй перипетии и въпреки че светът около него драстично се променя през тези 50 години, той си остава същият – винаги готов да се изправи срещу неправдата и да намери истината.

Изключително горди сме, че за първи път 50 истории, подбрани от целия житейски път на легендарния инспектор Стрезов, биват публикувани в сборник, за да предизвикат аналитичното мислене, наблюдателността и остроумието ви.

Изданието е дело на „Българска история“ и е налично за предварителна поръчка с 20% отстъпка. Може да го откриете тук.

В следващите редове пък ви даваме възможност да се запознаете и решите първия криминален случай в кариерата на инспектор Стрезов – „Старинният накит“.

 

СТАРИННИЯТ НАКИТ

Първият случай на инспектор Стрезов
(брой 7/1968 на списание „Космос“)

– Само трима души в града знаят за този старинен накит. Останалите са далеч оттук – разказва вдовицата Ивайлова на инспектор Стрезов, повикан по телефона рано сутринта. – Те са: моята племенница, у която бях на гости снощи до единадесет часа, Иванчева от горния етаж и Върбанов – стар ерген, пенсионер, който се отбива от време на време на приказки и често ми е правил малки услуги.

– Сигурна ли сте, че накитът е изчезнал именно снощи?

– Да, защото вчера следобед подреждах скрина и дълго се любувах на красивите му брилянти. Така и нямаше да забележа нищо, ако не бях обещала на племенницата да ѝ занеса днес една стара семейна снимка и когато погледнах скрина…

– Да видим какво са правили другите двама снощи! – прекъсва я инспектор Стрезов и след като оставя старшината Варадин на пост пред апартамента на Върбанов, се отправя към Иванчеви.

– Малко е разхвърляно у дома, та ще извинявате – посреща го Иванчева. – Но снощи имахме гости. Нали знаете, мъжете са полудели по тия мачове, пък нашият телевизор е с голям екран. После мъжете седнаха на белот, ние, жените – на приказка, и не усетихме кога стана полунощ. Така и не успях да отида на фризьор, макар че имах час.

Навън старшина Варадин е задържал Върбанов, който тъкмо се прибирал в дома си. Върбанов отключва и ги кани да влязат.

– От една седмица обикалям Балкана – казва той. – Нямате представа колко е хубаво лете на планина. Дори не съм нощувал по хижите, спя на открито. Но вие, младите, сякаш по́ предпочитате.

– Сам ли живеете? – прекъсва го инспекторът.

– Съвсем сам. Но не ме е страх да отсъствам задълго. Бравата е секретна, а освен това какво ли може да се открадне от къщата на един скромен пенсионер. Дори и да влезе някой, няма…

– Достатъчно! – казва инспектор Стрезов. – Че Вие не сте били на екскурзия шест дни, по това няма спор. Може би е най-добре да си признаете и за кражбата, докато не е станало съвсем късно.

Какво дава основание на инспектора да мисли така?

Отговорът на загадката ще бъде публикуван като първи коментар към публикацията на 17.01.2019 г. в 12:00 ч.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.