Знаете ли кой е инспектор Стрезов? Да, същият този хитроумен следовател, който с помощта на логиката решава всяка задача и отдавна се е превърнал в нарицателно.

През юли 1968 година на страниците на култовото списание „Космос“ се появява загадката „Старинният накит“, месец по-късно е публикуван отговорът ѝ, а през следващите десетилетия задачите се превръщат в любимо четиво на поколения любопитни и мислещи българи.

Очаквайте скоро изненада, достоен подарък за юбилея на инспектор Стрезов, а и за безбройните му приятели от всяка възраст. Ще научим как се е променял през годините, кои са най-запомнящите се случаи от богатото му минало на опитен криминалист и дори… какво е първото име на инспектора.

Всички новини около предстоящия 50-годишен юбилей може да следите във фен групата на инспектор Стрезов, а сега имате възможността да се насладите на една от многото интригуващи загадки, чийто отговор ще добавим в понеделник 02.07.2018 г. в края на настоящата публикация. Може да давате Вашите отговори във facebook страницата ни или като коментар тук.

ВИЖ ОЩЕ ЗАГАДКИ В КНИГАТА „ИНСПЕКТОР СТРЕЗОВ СЕ ЗАВРЪЩА“.

Смъртта на д-р Асенов

Загадка от брой 5/1969 г. на списание „Космос“

Инспектор Стрезов пристигнал на местопроизшествието с оперативната група. Съпругата на д-р Асенов повторила това, което съобщила по телефона на дежурния: сутринта имала с мъжа си спречкване, скарали се и той се заключил в кабинета. За обед не излязъл. Към 16 ч тя неколкократно и дълго чукала на вратата му и понеже не отворил, повикала портиера и разбили бравата. Като видяла, че мъжът ѝ е мъртъв, телефонирала веднага в милицията.

– Нервите му напоследък бяха много изострени, губеше контрол над постъпките си, веднъж заяви, че ще се самоубие – вайкала се съпругата.

Инспектор Стрезов започнал да пише протокол за оглед, в който между другото се казва: „…тялото бе намерено на пода в източната страна на стаята, между бюрото и прозореца, в легнало положение по гръб и с разперени ръце. На 74 см от дясната ръка върху килима има спринцовка с натиснато докрай бутало“.

На бюрото има кутия с ампули, която носи фабричен надпис „Калциев бромат“ (успокоителни инжекции). Липсват 6 ампули. На бюрото освен това има две празни ампули без надпис, бурканче с памук, шише с надпис „Ректифициран винен спирт“ и памучен тампон. Между настолния календар и телефона в пепелника има около 25 угарки от цигари „Арда“ II качество, без следи от червило, от употреба на цигаре, както и пет кибритени клечки, полуизгорели. В южната част на стаята върху малка масичка е поставен стерилизатор с още топла вода, на долната полица – буркан със залепен надпис „мръсни игли“, в който има 16 броя игли, и празен буркан с надпис „чисти игли“.

В библиотеката, по кушетката и столовете няма следи от безредие, според съпругата на д-р Асенов всичко е по местата си. Прозорците са затворени добре. От вътрешната страна на разбитата брава е намерен ключът на д-р Асенов.

Съдебният лекар съобщил, че смъртта е настъпила около 15-15,30 ч, и поискал разрешение от Стрезов да вдигнат трупа за аутопсия, след която ще може да се установи причината за смъртта. Смята обаче, че има данни за вкарана венозна отрова с бързо действие.

– Май че е самоубийство – казал старшината Варадин.
– До влизането на портиера и Асенова, които са намерили тялото, никой не е могъл да се среща с доктора.
– Положително не! – възразил Стрезов. – Това е предварително подготвено убийство.

Какво му дава основание да мисли така?


ВНИМАНИЕ: Отговорът се съдържа по-долу.

 

 

 

 

 

Отговор: Д-р Асенов не би стерилизирал спринцовката и иглата, ако е имал намерение да се самоубива. Явно някой, който не е чужд, е подменил ампули с калциев бромат, като вместо тях е оставил ампули без надпис, в които е била отровата.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.