„Задължителни дестинации“ е рубрика, в която ще представяме на Вашето внимание всички онези райски кътчета от красивата ни родина, които заслужават да бъдат посетени и които по някакъв начин са свързани с българската история. Голяма част от тях са познати на всекиго, но ще се постараем да посочим и не дотолкова популярни дестинации. Очакваме Вашите предложения за рубриката!

Гложенски манастирДнес в любимата ни туристическа рубрика ще говорим за един от многобройните български манастири. Макар и всеки един от тях да изпълнява своята важна роля за духовния живот на страната, малко постройки у нас, а и по света изобщо, могат да се похвалят с подобна архитектура и местонахождение. За да се добие представа, може да се направи сравнение между светата обител край Гложене и гръцките манастири от района на Метеора, които също са построени върху скали. Въпреки това, мястото, което ще Ви представим, се отличава със свой собствен дух и неповторима атмосфера. Ако още не сте познали за кое голямо българско духовно богатство става дума, то това е уникалният Гложенски манастир!

Той се намира в близост до с. Гложене, област Ловеч. Точният произход на светата обител е неясен. Има легенди, които свързват неговото основаване с името на киевския княз Глож, но тази версия не е потвърдена. Дори и името на манастира да не е категорично свързано с името на княза, който носи много близко по звучене название, то е ясно, че първите сведения за постройки с религиозна цел по тези земи датират именно от този период, а именно XIII в.

Друга легенда пък твърди, че чудотворната икона на Св. Георги Победоносец, покровител на манастира, започва да изчезва. Всеки ден монасите я намират на съседния хълм. Те приемат това за знак и не след дълго построяват на мястото, където иконата се появява, нова сграда, която представлява днешният Гложенски манастир. Той е издигнат около XVI в. Дълго време старата и новата постройка са свързани помежду си посредством тунел в скалите, който е затрупан през 20-те години на миналия век от естествени свлачища. Същият този тунел многократно служи за бягство на Васил Левски от турците, когато той се укрива в пределите на светата обител.

Гложенски манастир 1

Независимо дали приемаме легендата за иконата за истина или не, факт е, че особеното местонахождение на светото място (върху планинския рид Лисец) дава защита от турски нападения. Така освен средище на духовния и културния живот на поробена България, манастирът се превръща и в скривалище за голяма част от революционерите, участващи в националноосвободителното движение.

Както сами се убедихте, историята и архитектурата на светите земи край с. Гложене са забележителни! Гложенската обител е целогодишно отворена за посещения и макар пътят до нея да е труднодостъпен, ние смятаме, че това със сигурност не трябва да бъде пречка за Вас да видите с очите си и да усетите на място обаянието ѝ, защото никоя снимка, колкото и добре да е направена, не може да пресъздаде това чувство!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.