След като ви представихме първа част от идеите ни за разходка из прекрасните български мостове, време e мислено да минем и по още 5 впечатляващи постройки в България. 

Всички знаем, че едно от най-старите инженерни изобретения на човечеството са именно мостовете. Колко на брой са те в България е трудно да кажем с точност, но със сигурност в родината ни има много стари и много красиви от тях.

По-долу може да прочетете интригуващата история на 5 емблематични моста, а в галерията под материала и да ги разгледате.

Беленски мост

Разположен над река Янтра, сред красива природа и само на 1 км разстояние от град Бяла, се намира прекрасният Беленски мост, построен от Кольо Фичето, по заповед на Мидхад паша. Работата по сводовата постройка започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Дълъг е 276 м, широк 9 м, а всичките му 14 свода са украсени с релефни изображения на животни. Създаден от издялан камък от варов хоросан и местен варовик, Беленският мост е паметник на строителното изкуство и е изцяло пешеходна зона. Повод за гордост е и изказването на Феликс Каниц относно Кольо Фичето и Беленския мост. „И тоя скромен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров, изключая Цариград. “ След наводненията през 1897 г. 8 свода в централната част на моста се унищожават, а след реконструирането му през 1922-1923 г. със стоманобетонни отвори и сводове първоначалният му облик се променя.

Кадин мост

Ако пътувате през град Дупница за Кюстендил ще минете през село Невестино, където в самия му център, над река Струма се издига каменният Кадин мост. С дължина 100 м, той е изграден от дялани гранитни блокове с украси от сталактитови елементи и розети, а според написаното на гранитната плоча зазидана в източния му парапет, мостът е построен през 1469-1470 г. по заповед на Исак паша, везир на султана Мухамед II. От Кадин мост можете да се насладите на прекрасна гледка към Рила планина, а след това да се разходите наоколо, където, заобиколени от красива природа, да отпочинете на някое от многобройните места за отдих.

На турски „Кадън кюпраси“ (Кадин мост) или „Невестин мост“ се свързва с легендите за неговото построяване. Според една от тях строежът на моста не се получавал, тъй като всичко съградено от майсторите през деня безмилостно се рушало през нощта от силните води на река Струма. За да завършат строежа на моста, майсторите – трима братя решили, че трябва да дадат в жертва една от съпругите си, която да зазидат в основите на моста, за да успеят да го построят. Разбрали се, че първата от тях, която сутринта занесе закуска на мъжа си ще бъде принесена в жертва. И така, невестата на майстор Манол – Струма подранила и била зазидана в постройката, за да се успокоят водите на реката. След като реченото било сторено, тримата братя успешно завършили строежа на моста. И до днес слухове свързани с легендата разказват как щом водите на реката станат буйни, плачат на Маноловата невеста се чува близо до моста.

Владишки мост

Посещавайки град Велико Търново няма как да не ви посъветваме да минете и по една от забележителностите на града, а именно Владишкия мост. Построен през 1774 г., той свързва бреговете на река Янтра между хълмовете Царевец и Трапезица. През Средновековието в тази част на града са се намирали едни от най-представителните манастири и църкви – „Св. Параскева“, „Св. Георги“, „Великата лавра“ и други. С каменни устои, мостът има носеща конструкция, върху която е изградено дървено пешеходно платно. От двете му страни навремето са се издигали големи кули, в които е работила тогавашната местна администрация, осъществявала контрол върху митата на стоките. Името на моста се свързва с това, че построяването му е финансирано от търновските владици. Днес той е реконструиран и обявен за паметник на културата, а до 1935 г. осигурява единствения път от града за село Арбанаси. Преминавайки по него ще се насладите на красиви картини от поречието на реката и местните забележителности. Препоръчваме го!

Гърбавият мост

 Емблематичен символ на град Трявна, построен през 1844-1845 г., Гърбавият мост първоначално бил издигнат от дърво, но впоследствие наново е вдигнат от камък. Дело е на майстора Димитър Сергюв, който построява моста в римски стил, а височината, силната гърбавина и сводът му позволяват буйните води на река Тревненска да минават под него необезпокоявани. Разхождайки се по него, на една от големите плочи ще забележите издълбана една малка стомна ибрик, за която се твърди, че предупреждава габровци преди да влязат в Трявна да се умият и обратното.  Не само старият мост в Трявна, но и часовниковата кула, символи на града, са споменати в множество стихотворения, песни и филми. В хармония с архитектурата на града, Гърбавият мост е едно от местата, на които задължително трябва да се насладите, посещавайки Трявна.

Римски мост край Омуртаг

 Между селата Видиново и Голямо Доляне, близо до Стара река и на няколко километра от Омуртаг, се намира Римският мост. Построен е през XVI – XVII век, висок е 10 м, дълъг е 60 м и широк 4 м. До него води прекрасна екопътека, заобиколена от красива природа и богата растителност, която за малко ще ви откъсне от градския шум, потапяйки ви в атмосфера на широколистна гора и чист въздух. Мостът е връзка между двата бряга на Стара река, запазен е почти в идеален вид и определено си заслужава да бъде посетен.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Мирела Мишева
Мирела е на 26 години и е родена в София. Завършила е бакалавър "Политология" в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а в момента продължава образованието си в най-стария университет у нас. Обича да пътува както в страната, така и извън нея.