Как хиляди българи се сражаваха за гръцката свобода

2
987

В новия пети епизод на „Кратки истории“ Мирела ще ви разкаже за една напълно непозната част от българската и балканската история – участието на наши сънародници в освободителното движение на Гърция.

Колко на брой са българите, сражавали се за свободата на южната ни съседка? Кой е най-прочутият от тях? Къде се провеждат военните действия?

Отговори на всички тези въпроси ви очакват в следващите 4 минути.

Приятно гледане!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Как хиляди българи се сражаваха за гръцката свобода
4.5 от общо 10 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

2 КОМЕНТАРА

  1. Трябва да добавите още един много известен българин, загинал по време на въстанието – Марко Бочар (Бочаров, Боцарис) от Сули, Епир, син на революционера Кръстьо Бочаров. Той е национален герой на Гърция, Македония и България. В София има улица на негово име… И ми е пра-пра-пра-дядо…

  2. ХА! Из Фейсбук попаднах на това видео и от коментарите на гневни гърци ми стана ясно, че тази саможертва на българите е била напразна! Мегаломанията ги е погълнала изцяло! Освен че крадат хиляди евра поотделно всеки за никаква работа, гърците си крадат и историята! Един Константинос беше писал, че нямало българи в освобождението им, а това били просто някви славяни, които били част от Византия, направо гърци славяни. Териториите на гърците били откраднати от българското племе преди векове и Русия била измислила България при освобождението й! СЛАГА НИ В ЕДИН КЮП С МАКЕДОНИЯ! Ама той сам се успорва, като признава, че българите сме завоювали техни територии преди векове, пък после сме били изислени от Русия. ХАХАХАХА!
    ГОРД СЪМ С НАШИТЕ ДЕДИ, КОЙТО ДОСТОЙНО СЕ СРАЖАВАХА ЗА СВОБОДАТА НА РОБА! КАКТО ЕДИН ТУРСКИ ВЕЗИР КАЗАЛ СЛЕД БАЛКАНСКАТА ВОЙНА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ И ТУРЦИТЕ Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ РАЗБЕРАТ МИРНО И ДА УНИЩОЖАТ ЗАЕДНО ПРЕДАТЕЛСКИТЕ ПЛЕМЕНА НА ГЪРЦИ И СЪРБИ, ЗА ДА СЕ СВЪРШИ ЛИЦЕМЕРИЕТО НА БАЛКАНИТЕ! БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ СЕ БИХА КАТО ЗВЕРОВЕ И ДОСТОЙНО СИ ОПРАВИХА СМЕТКИТЕ, ДОКАТО ПОДМОЛНИТЕ ГЪРЦИ И СЪРБИ КАТО ПАРАЗИТИ ОЦЕЛЯХА ПОДКРЕПЯНИ ОТ ЧУЖДИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ ИЗКУСТВЕНО!!!

Отговор