Как хиляди българи се сражаваха за гръцката свобода

2
1142

В новия пети епизод на „Кратки истории“ Мирела ще ви разкаже за една напълно непозната част от българската и балканската история – участието на наши сънародници в освободителното движение на Гърция.

Колко на брой са българите, сражавали се за свободата на южната ни съседка? Кой е най-прочутият от тях? Къде се провеждат военните действия?

Отговори на всички тези въпроси ви очакват в следващите 4 минути.

Приятно гледане!

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Как хиляди българи се сражаваха за гръцката свобода
4.5 от общо 11 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

2 КОМЕНТАРА

  1. Трябва да добавите още един много известен българин, загинал по време на въстанието – Марко Бочар (Бочаров, Боцарис) от Сули, Епир, син на революционера Кръстьо Бочаров. Той е национален герой на Гърция, Македония и България. В София има улица на негово име… И ми е пра-пра-пра-дядо…

  2. ХА! Из Фейсбук попаднах на това видео и от коментарите на гневни гърци ми стана ясно, че тази саможертва на българите е била напразна! Мегаломанията ги е погълнала изцяло! Освен че крадат хиляди евра поотделно всеки за никаква работа, гърците си крадат и историята! Един Константинос беше писал, че нямало българи в освобождението им, а това били просто някви славяни, които били част от Византия, направо гърци славяни. Териториите на гърците били откраднати от българското племе преди векове и Русия била измислила България при освобождението й! СЛАГА НИ В ЕДИН КЮП С МАКЕДОНИЯ! Ама той сам се успорва, като признава, че българите сме завоювали техни територии преди векове, пък после сме били изислени от Русия. ХАХАХАХА!
    ГОРД СЪМ С НАШИТЕ ДЕДИ, КОЙТО ДОСТОЙНО СЕ СРАЖАВАХА ЗА СВОБОДАТА НА РОБА! КАКТО ЕДИН ТУРСКИ ВЕЗИР КАЗАЛ СЛЕД БАЛКАНСКАТА ВОЙНА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ И ТУРЦИТЕ Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ РАЗБЕРАТ МИРНО И ДА УНИЩОЖАТ ЗАЕДНО ПРЕДАТЕЛСКИТЕ ПЛЕМЕНА НА ГЪРЦИ И СЪРБИ, ЗА ДА СЕ СВЪРШИ ЛИЦЕМЕРИЕТО НА БАЛКАНИТЕ! БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ СЕ БИХА КАТО ЗВЕРОВЕ И ДОСТОЙНО СИ ОПРАВИХА СМЕТКИТЕ, ДОКАТО ПОДМОЛНИТЕ ГЪРЦИ И СЪРБИ КАТО ПАРАЗИТИ ОЦЕЛЯХА ПОДКРЕПЯНИ ОТ ЧУЖДИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ ИЗКУСТВЕНО!!!

Отговор