Настоящия текст е предоставен от партньорите ни „Друми в думи“. Приятно четене!

Научихме за Батошевския манастир преди няколко месеца, когато посетихме крепостта Хоталич край Севлиево. От строителен каменен надпис, открит близо до манастира през 30-те години на ХХ век се е разбрало за съществуването на този древен град край Севлиево.

Малко преди Нова година за пореден път пътувахме от София до Велико Търново и пак си търсехме интересни места по път. Спомнихме си за Батошевския манастир край Севлиево и решихме да го посетим. Оказа се, че има не един, а два Батошевски манастира – един девически и един мъжки. То се знае – посетихме ги и двата. В тази статия ще ви разкажем накратко за тях.

Батошевски манастир Въведение Богородично

Манастирът е девически. Построен е през 1657 г., но по време на турското робство е опожарен и заличен. Възстановен е два века по-късно от местния първенец Миню Попкоев и жена му Кера. Те имали 7 деца, но едно от тях – дъщеря им Мария – се разболява тежко и семейството дава обет, че ако момичето оцелее, ще се посвети в Божия служба за цял живот. Мария оздравява и през 1872 г. става първата монахиня в наново изградения манастир.

4 години по-късно, служителите на Батошевския манастир Въведение Богородично участват активно в подготовката на Априлското въстание и в самото въстание.

Сегашната каменна църква е построена през 1909 г. В нея жените задължително влизат с фусти и покрити коси. Там в предверието на храма има гардероб с престилки и забрадки. Манастирският празник е на 21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство.

Светата обител е много приятно и тихо място. Намира се в покрайнините на село Батошево. Когато прекрачихме прага на манастирската порта, вътре в двора ни посрещнаха 6 котки и 2 кучета, видимо обект на добри грижи всичките.

Батошевски манастир Успение Богородично

След като посетихме първия Батошевски манастир, се отправихме към втория – на 8 километра по-далеч.

Този манастир е построен по времето на цар Михаил-Асен, син на цар Иван Асен II от третата му жена Ирина Комнина. По време на турското робство манастирът е разрушен и впоследствие забравен. През 1809 г. монах Исай от Троян отива отшелник в земите край някогашния манастир, от който останали само развалини. Според преданието, един ден пастирка отишла там да търси изгубеното си стадо и така попаднала на плачеща майка с дете на ръце, която седяла на голям камък и тъгувала за стария си дом. Пастирката споделила това с Исай и той разбрал, че трябва да въздигне манастира отново.

Исай построил скромна колиба около камъка и поставил икона в нея. След това търсил благодетели в близкото село Батошево и Севлиево, за да построи манастира, но така и не намерил подкрепа.

През 1831 година обаче в района започва да върлува чума и хората се изтеглят в Балкана като дават обет, ако оцелеят, да издигнат на това място манастир. Така през 1836 година манастирската света обител е издигната отново.

Впоследствие Батошевският манастир Успение Богородично се превръща във важно книжовно средище. Бачо Киро прекарва две години в манастира. Тук като монах пребивава Матей Преображенски Миткалото. Хората от манастира дейно участват в подготовката на Априлското въстание, заради което той е опустошен при потушаването на въстанието, а част от монасите – измъчвани и убити, други с мъка успяват да се спасят.

Години по-късно светата обител е възстановена – построени са нови сгради и пищна каменна църква.

Манастирът е нависоко, но в същото време е в подножието на старопланински връх – Разлатец – и мястото е много тихо. Дворът и сградите са спретнати и подредени, а църквата – много красива, макар и на места стенописите ѝ да имат нужда от реставрация. Над църквата се извисяват 3 купола.

Как се стига до манастирите

Девическият манастир Въведение Богородично се намира в края на село Батошево, а другият – мъжкият манастир Успение Богородично, е на около 8 километра след селото. Самото Батошево пък е разположено на около 17 километра южно от Севлиево.

Особеното е, че в Севлиево, а и по пътя, няма табелки за селото. Трябва да следвате табелите за село Стоките. В самото Батошево, а и на 2-3 места след него има указателни табелки за мъжкия манастир. За да стигнете до него, от девическия манастир продължавате по шосето около 5 километра и на село Попска се отклонявате надясно по тесен планински път, по който се кара още около 3 километра.

И двата манастира са разположени на красиви места. Мъжкият е някак по-уединен и доста нависоко.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Иванова
Елена Иванова е основател на блога Друми в Думи – един от най-посещаваните блогове за туризъм и пътешествия в България. Магистър по математика в Софийския университет "Свети Климент Охридски", работи като програмист, а по дух е запален турист. Има силен любителски интерес към българската история. Харесва автентичните места в България - природни красоти и културно-исторически места. Гост-автор в портала Пейка и в списание Българка.