Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Настоящия текст е предоставен от партньорите ни „Друми в думи“. Приятно четене!

Научихме за Батошевския манастир преди няколко месеца, когато посетихме крепостта Хоталич край Севлиево. От строителен каменен надпис, открит близо до манастира през 30-те години на ХХ век се е разбрало за съществуването на този древен град край Севлиево.

Малко преди Нова година за пореден път пътувахме от София до Велико Търново и пак си търсехме интересни места по път. Спомнихме си за Батошевския манастир край Севлиево и решихме да го посетим. Оказа се, че има не един, а два Батошевски манастира – един девически и един мъжки. То се знае – посетихме ги и двата. В тази статия ще ви разкажем накратко за тях.

Батошевски манастир Въведение Богородично

Манастирът е девически. Построен е през 1657 г., но по време на турското робство е опожарен и заличен. Възстановен е два века по-късно от местния първенец Миню Попкоев и жена му Кера. Те имали 7 деца, но едно от тях – дъщеря им Мария – се разболява тежко и семейството дава обет, че ако момичето оцелее, ще се посвети в Божия служба за цял живот. Мария оздравява и през 1872 г. става първата монахиня в наново изградения манастир.

4 години по-късно, служителите на Батошевския манастир Въведение Богородично участват активно в подготовката на Априлското въстание и в самото въстание.

Сегашната каменна църква е построена през 1909 г. В нея жените задължително влизат с фусти и покрити коси. Там в предверието на храма има гардероб с престилки и забрадки. Манастирският празник е на 21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство.

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Светата обител е много приятно и тихо място. Намира се в покрайнините на село Батошево. Когато прекрачихме прага на манастирската порта, вътре в двора ни посрещнаха 6 котки и 2 кучета, видимо обект на добри грижи всичките.

Батошевски манастир Успение Богородично

След като посетихме първия Батошевски манастир, се отправихме към втория – на 8 километра по-далеч.

Този манастир е построен по времето на цар Михаил-Асен, син на цар Иван Асен II от третата му жена Ирина Комнина. По време на турското робство манастирът е разрушен и впоследствие забравен. През 1809 г. монах Исай от Троян отива отшелник в земите край някогашния манастир, от който останали само развалини. Според преданието, един ден пастирка отишла там да търси изгубеното си стадо и така попаднала на плачеща майка с дете на ръце, която седяла на голям камък и тъгувала за стария си дом. Пастирката споделила това с Исай и той разбрал, че трябва да въздигне манастира отново.

Исай построил скромна колиба около камъка и поставил икона в нея. След това търсил благодетели в близкото село Батошево и Севлиево, за да построи манастира, но така и не намерил подкрепа.

През 1831 година обаче в района започва да върлува чума и хората се изтеглят в Балкана като дават обет, ако оцелеят, да издигнат на това място манастир. Така през 1836 година манастирската света обител е издигната отново.

Впоследствие Батошевският манастир Успение Богородично се превръща във важно книжовно средище. Бачо Киро прекарва две години в манастира. Тук като монах пребивава Матей Преображенски Миткалото. Хората от манастира дейно участват в подготовката на Априлското въстание, заради което той е опустошен при потушаването на въстанието, а част от монасите – измъчвани и убити, други с мъка успяват да се спасят.

Години по-късно светата обител е възстановена – построени са нови сгради и пищна каменна църква.

Манастирът е нависоко, но в същото време е в подножието на старопланински връх – Разлатец – и мястото е много тихо. Дворът и сградите са спретнати и подредени, а църквата – много красива, макар и на места стенописите ѝ да имат нужда от реставрация. Над църквата се извисяват 3 купола.

Как се стига до манастирите

Девическият манастир Въведение Богородично се намира в края на село Батошево, а другият – мъжкият манастир Успение Богородично, е на около 8 километра след селото. Самото Батошево пък е разположено на около 17 километра южно от Севлиево.

Особеното е, че в Севлиево, а и по пътя, няма табелки за селото. Трябва да следвате табелите за село Стоките. В самото Батошево, а и на 2-3 места след него има указателни табелки за мъжкия манастир. За да стигнете до него, от девическия манастир продължавате по шосето около 5 километра и на село Попска се отклонявате надясно по тесен планински път, по който се кара още около 3 километра.

И двата манастира са разположени на красиви места. Мъжкият е някак по-уединен и доста нависоко.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Батошевските манастири – две стари български светини в полите на Балкана
4.4 от общо 58 глас(а)
Елена Иванова
Елена Иванова е основател на блога Друми в Думи – един от най-посещаваните блогове за туризъм и пътешествия в България. Магистър по математика в Софийския университет "Свети Климент Охридски", работи като програмист, а по дух е запален турист. Има силен любителски интерес към българската история. Харесва автентичните места в България - природни красоти и културно-исторически места. Гост-автор в портала Пейка и в списание Българка.

1 коментар

Отговор