„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни и архитектурни забележителности, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да Ви организираме една мислена разходка из нея.

 

Създатели на българската държава

паметник "Създатели на българската държава", град Шумен. Снимка: http://www.grreporter.info
Паметник „Създатели на българската държава“, град Шумен. Снимка: http://www.grreporter.info

Паметникът „Създатели на българската държава” се намира на 6 км. от град Шумен, разположен на хълма Илчов баир. Идеята за построяването му идва по време на подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава през 1977 година, а 4 години по-късно, на 28 ноември 1981 година, е тържествено открит. Именно тук може да бъде видяна и най-голямата мозайка-триптих в Европа, която символизира развитието на българската държава през периода VІІ – Х век.

 

Каменната стража

Каменната стража, Котел. Снимка: https://imgrabo.com
Каменната стража, Котел. Снимка: https://imgrabo.com

Шофирайки към Котел, няма как да не останете впечатлени от гледката на три каменни воина, застанали на вечна стража край града. В скалата срещу тях е издълбана дата: 1280 година, а под нея лъв – символ на сила и мощ. Паметникът е построен във възхвала на героичната победа, която цар Ивайло постига на 17 юли 1280 година в Старопланинския Котленски проход, разгромявайки над 10 хилядната византийска армия на император Михаил VIII Палеолог.

 

Паметник на Христо Ботев в Калофер

Паметник на Христо Ботев, град Калофер. Сника: http://dariknews.bg
Паметник на Христо Ботев, град Калофер. Сника: http://dariknews.bg

В родния град на поета и революционер Христо Ботев се намира и неговият впечатляващ паметник. Проектът за изграждането на този монумент е на професор Димитър Даскалов, архитект Иван Николов и Лъчезар Даскалов. Размерите му са внушителни. Паметникът се издига на цели 25 метра и може да бъде видян от всяка част на града. До самата фигура на революционера има над 200 пушки, изработени от гранит, символизиращи героизма на Ботевата чета.

 

Света Богородица – Хасково

монументът "Св. Богородица", град Хасково. Снимка: http://img.photo-forum.net
Монументът „Св. Богородица“, град Хасково. Снимка: http://img.photo-forum.net

Следващият паметник, който ще Ви представим, е уникално явление както за България, така и за целия свят. Това е статуята на Дева Мария с Младенеца, намираща се на хълма Ямача, който се извисява над град Хасково. През 2005 година монументът е вписан в Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца в света. Цифрите, стоящи зад този рекорд, са следните – общата височина 32,8 метра и 120 тона тегло. През 2010 година до статуята е издигната и камбанария, която със своите 30 метра е една от най-високите на Балканския полуостров. Друг интересен факт, свързан с монумента, е че средствата за построяването му идват изцяло от дарения на граждани.

 

Паметник на свободата – връх Шипка

Паметник на свободата, връх Шипка. Снимка: "https://www.flickr.com
Надпис на паметника на свободата, връх Шипка. Снимка: „https://www.flickr.com

Построеният през 1934 година паметник на свободата, се намира на връх Шипка, в непосредствена близост до градовете Казанлък и Габрово. Силуетът му напомня за средновековна българска крепост и се извисява на цели 32 м. Входът на паметника се „пази” от гордо застаналия лъв, символизиращ смелостта на българските герои и народ. Тук може да се намери и копие на Самарското знаме, което е първото бойно знаме на Българското опълчение.

С тази статия Ви представяме една много малка част от забележителните паметници в България. Затова очакваме и Вашите предложения, тъй като с този материал не смятаме, че сме изчерпали архитектурното богатството, което ни предлага нашата родина.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.

8 КОМЕНТАРА

 1. Г-це Гиздавкова ,май че нещо сте позабрали най-красивия паметник построен край Стара Загора ,по повод 100години от боевете за града ни по време на Руско-турската Освободителна война на 19 и 20 юли 1877г-наречен -Мемориален комплекс “ Бранителите на Стара Загора.“ Че прескочете до Стара Загора ,че да го отбележите в тази ,Ваша класация! Ще се радвам ,ако ми отговорите ,че да ,ви разкажа повече за него пък ,нещичко от богата история на нашия 8000 годишен град! С уважение – инж.Любомир Вълков.

  • Много жалко, че младата г-ца не е запозната достатъчно с българските паметници иначе никога не би допуснала да не включи в класацията си мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“…
   За жалост забелязвам една такава тенденция Стара Загора да бъде пренебрегвана по доста исторически въпроси…

 2. Да, наистина защо не казвате че примерно Шипка е издигнат в чест на загиналите за свободата на България срещу турските поробители. Да не би да се срамувате от този исторически факт? Слаба статия даже не заслужава и 1 звездичка.

 3. Шипка и Каменна стража са добри като естетика. Останалите са твърде слаби. Много добър е паметника на Хаджи Димитър в Сливен.

 4. Похвала за статията. Но… Веднага и претенции. Момичето е дала простор на въображението. Направила е нещо добро и благородно. Иначе всеки може да претендира за какво ли не… Коментара ми по-скоро е към господата…

 5. Виждам паметници ,но не виждам Българския замък „Баба Вида“ символ на българския дух в Старата столица Видин , построен през IX – X век от Големият Български Болярин Ахтун който е владеел земите от гр.Пеща до река Искър ,Трансилвания ,Белград и е съимператор на император Петър!

 6. За мен е важно и дори задължително да се спомене името на авторите или творческите колективи създали тези велики монументи. Трябва да се уважават хората на изкуството и да получават признание! Аз от известно време се ровя в нета и търся Автора на Каменната стража и нищо не откривам! Срамота!

Отговор