„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни и архитектурни забележителности, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да Ви организираме една мислена разходка из нея.

 

Създатели на българската държава

паметник "Създатели на българската държава", град Шумен. Снимка: http://www.grreporter.info
Паметник „Създатели на българската държава“, град Шумен. Снимка: http://www.grreporter.info

Паметникът „Създатели на българската държава” се намира на 6 км. от град Шумен, разположен на хълма Илчов баир. Идеята за построяването му идва по време на подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава през 1977 година, а 4 години по-късно, на 28 ноември 1981 година, е тържествено открит. Именно тук може да бъде видяна и най-голямата мозайка-триптих в Европа, която символизира развитието на българската държава през периода VІІ – Х век.

 

Каменната стража

Каменната стража, Котел. Снимка: https://imgrabo.com
Каменната стража, Котел. Снимка: https://imgrabo.com

Шофирайки към Котел, няма как да не останете впечатлени от гледката на три каменни воина, застанали на вечна стража край града. В скалата срещу тях е издълбана дата: 1280 година, а под нея лъв – символ на сила и мощ. Паметникът е построен във възхвала на героичната победа, която цар Ивайло постига на 17 юли 1280 година в Старопланинския Котленски проход, разгромявайки над 10 хилядната византийска армия на император Михаил VIII Палеолог.

 

Паметник на Христо Ботев в Калофер

Паметник на Христо Ботев, град Калофер. Сника: http://dariknews.bg
Паметник на Христо Ботев, град Калофер. Сника: http://dariknews.bg

В родния град на поета и революционер Христо Ботев се намира и неговият впечатляващ паметник. Проектът за изграждането на този монумент е на професор Димитър Даскалов, архитект Иван Николов и Лъчезар Даскалов. Размерите му са внушителни. Паметникът се издига на цели 25 метра и може да бъде видян от всяка част на града. До самата фигура на революционера има над 200 пушки, изработени от гранит, символизиращи героизма на Ботевата чета.

 

Света Богородица – Хасково

монументът "Св. Богородица", град Хасково. Снимка: http://img.photo-forum.net
Монументът „Св. Богородица“, град Хасково. Снимка: http://img.photo-forum.net

Следващият паметник, който ще Ви представим, е уникално явление както за България, така и за целия свят. Това е статуята на Дева Мария с Младенеца, намираща се на хълма Ямача, който се извисява над град Хасково. През 2005 година монументът е вписан в Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца в света. Цифрите, стоящи зад този рекорд, са следните – общата височина 32,8 метра и 120 тона тегло. През 2010 година до статуята е издигната и камбанария, която със своите 30 метра е една от най-високите на Балканския полуостров. Друг интересен факт, свързан с монумента, е че средствата за построяването му идват изцяло от дарения на граждани.

 

Паметник на свободата – връх Шипка

Паметник на свободата, връх Шипка. Снимка: "https://www.flickr.com
Надпис на паметника на свободата, връх Шипка. Снимка: „https://www.flickr.com

Построеният през 1934 година паметник на свободата, се намира на връх Шипка, в непосредствена близост до градовете Казанлък и Габрово. Силуетът му напомня за средновековна българска крепост и се извисява на цели 32 м. Входът на паметника се „пази” от гордо застаналия лъв, символизиращ смелостта на българските герои и народ. Тук може да се намери и копие на Самарското знаме, което е първото бойно знаме на Българското опълчение.

С тази статия Ви представяме една много малка част от забележителните паметници в България. Затова очакваме и Вашите предложения, тъй като с този материал не смятаме, че сме изчерпали архитектурното богатството, което ни предлага нашата родина.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.