„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от природни и архитектурни забележителности, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да Ви организираме една мислена разходка из нея, като Ви отведем на Българското Черноморие. В духа на предстоящите топли дни, решихме да Ви представим 5 черноморски райски кътчета.

Плаж Силистар

 Ако трябва да опишем това място с една дума, то тя би била безспорно – рай. Надали има друг толкова красив и спокоен плаж по българското Черноморие, колкото е Силистар. Намира се на километър от пътя, който свързва Резово и Синеморец и е разположен в едноименната защитена местност, която пък е част от територията на природен парк Странджа.  

Буйните вълни, искрящо сините води, мекият и ситен пясък ще ви омагьосат и ще чакате с нетърпение следващите летни дни, за да имате възможността отново да се потопите в тази атмосфера. Препоръчваме ви, пътувайки натам, да посетите и природния феномен Беглик Таш. За да не мислите, че сме пристрастни, просто ни послушайте и посетете това неземно място.

Плаж Силистар източник: visit.bg
Плаж Силистар
източник: visit.bg

Плаж Велека

Следващата ни спирка отново е в района на южното Черноморие – плаж Велека. Намира се в курорта Синеморец, по устието на река Велека. От едната страна на плажа може да се любувате на буйните вълни и златистия пясък, а от другата, от страната на река Велека – на скали и безкрайна зелена шир. Каква симбиоза само! Тук няма да намерите типичните български плажове – тези с безбройните шезлонги и чадъри. Сигурно е обаче, че ще откриете тишина, спокойствие, забравяйки за времето и цивилизацията, която е само на километър от вас.

Плаж Велека източник: segabg.com
Плаж Велека
фотограф: Александър Иванов, „България от птичи поглед“

Заливът Болата край нос Калиакра

Следващото райско кътче, което ще ви предложим да посетите през идващите летни дни, е местност Болата. Заливът се намира в северната част на нос Калиакра и е единственият пясъчен плаж в този район, който пък е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра.  От двете страни на плажа има скални масиви с издълбани в тях пещери, където са открити останки от антично селище, свидетелстващо за живот от 400 г.пр.Хр. Именно тук, изкачвайки се по северната пътека, пред Вас ще се открие и неописуема гледка към нос Калиакра. Силно препоръчваме и на авантюристите, защото е подходящ за гмуркане.

Заливът Болата източник: spotbulgaria.net
Заливът Болата
източник: spotbulgaria.net

Маслен нос

Маслен нос или може би последният почти недокоснат плаж по българското Черноморие. На около 3 км от Приморско, тръгвайки по черния път, ще се озовете на място, където вълните ще Ви посрещнат бурно, а Вие ще се чувствате сякаш сте единственият гост на това приказно кътче.

Ако се натъкнете на някои рибар задължително го попитайте за легендите, които витаят около това място, защото наистина са многобройни и изключително интересни. Също така ви препоръчваме да не изпускате възможността да опитате рибената чорба, приготвена от местните рибари. Точно на брега на плажа се намира и малкият параклис, посветен на пазителя на рибарите – Свети Никола. Ако пък обичате да се гмуркате и да се наслаждавате на морското дъно, надали има по-добро място от Маслен нос, тъй като той е „пазител” на страхотни живописни подводни скали.

Маслен нос източник: rezervaciq.com
Маслен нос
източник: rezervaciq.com

Крапец

Последната ни спирка по българското Черноморие ще бъде малкото рибарско селце Крапец. Намира се на около 10 км от Шабла и на 90 км от Варна. Известно с пясъчните си дюни, селцето сякаш настанило се удобно на брега, е заобиколено от обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера. Притежател на плажна ивица от 6 км и ситен пясък, Крапец бързо ще Ви спечели за свой посетител и за следващата почивка. Няма по-подходящо място за любителите на риболова, тъй като само на километър е Дуранкулашкото езеро, което изобилства от шаран, сом, каракуда, раци и дори змиорки.

Плажът Крапец източник: brat-bg.com
Плажът Крапец
източник: brat-bg.com

С тази статия ви предложихме едва няколко дестинации, които намираме за подходящи за предстоящите летни дни. Затова очакваме и вашите предложения!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.