„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца за страната ни. Точно защото смятаме, че България притежава изключително богато културно-историческо наследство, което винаги може да ни изненада и заинтригува, решихме да организираме една мислена разходка из него. Ще ви представим 5 малко познати български паметника, които е вероятно дори да не сте посещавали.

Паметник на дядо Йоцо

Само по себе си Искърското дефиле е приказно – отвесните скали и буйната река разкриват спиращи дъха пейзажи, които достойно защитават репутацията на страната ни като задължителна туристическа дестинация за всеки турист. Именно там, сгушен в Стара планина, се намира и първият паметник от списъка ни с предложения – този на дядо Йоцо, увековечаващ добре познатия ни персонаж от разказа на Иван Вазов.

Паметникът е изграден през 2005 година и е изработен от бял врачански камък. Препоръчваме ви да го посетите по екомаршрут от село Очин дол. Ако пък сте изморени след прехода, имайте предвид, че под самия паметник има дървена панорамна беседка, с изглед към цялото дефиле, а непосредствено до нея се намира и механа, предлагаща традиционни български ястия.

Паметник на скърбящия воин

На малък площад пред видинската гара е разположен леко прилегнал, сякаш уморен воин, навел глава над оръжието си. Бронзовата фигура представя гренадирa, изстрелял току-що последния си патрон. Някои определят този паметник за най-благородния в цяла България, а други, подобно на английския журналист Берлайн, считат, че той е без аналог в цяла Европа.

Паметникът на скърбящия воин увековечава подвига на загиналите в Сръбско-българската война. Една война, която тогава е приемана от българския народ за братоубийствена, макар поводът за нея да е вероломната сръбска агресия, настъпила след Съединението.

Каменната стража

На 17 юли 1280 година, в старопланинския Котленски проход, цар Ивайло разбива 10-хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог. Това грандиозно сражение е увековечено с внушителен паметник, намиращ се на пътя за Котел, на около 5 км преди града, ако пътувате от юг.

Целта на Ивайло е да ликвидира Иван Асен III, който е зет на византийския император и е поставен именно от него на българския простол. Веднага след поражението Михаил Палеолог изпраща още една войска в помощ на Иван Асен III, но и тя е разгромена от „селския цар“, преди да успее да прекоси Стара планина. Останал без подкрепа в България, Иван Асен бяга от Търново в Константинопол.

Паметник на загиналите в Дуранкулашкия бунт

Вероятно освен за местните и за любилите на северното ни Черноморие, това е най-малко познатия паметник от изброените до този момент. Монументът, увековечаващ Дуранкулашкия бунт се намира близо до границата с Румъния, между Дуранкулак и Стаевци.

Бунтът е сред непознатите за мнозина моменти от нашата история. Той се случва през 1900 година, когато селяните от Дуранкулак се вдигат срещу въведения данък десятък от правителството на Тодор Иванчов от Либералната партия. Селището се превръща в притегателен център за стотици недоволни от целия регион.

Паметна плоча на Герхард Венгел

В центъра на София, на метри от емблематичното кръстовище „Петте кьошета“, в градина „Мадара“, се намира паметната плоча на един чужденец. Герхард Венгел е сред летците, които германското правителство изпраща в помощ на България по време на англо-американските бомбардировки през Втората световна война.

В една от разразилите се битки в българското небе, частта на капитан Венгел взима дейно участие. Младият немски капитан дава пример на останалите, хвърляйки се смело в боя. Той и другарите му успяват да свалят 3 тежки бомбардировача B-24 Liberator, но в разгара на боя, в близост до Радомир, той пада убит.

П.П. Очакваме и вашите предложения за интересни паметници по нашите земи. 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.