„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца Алеко за страната ни. Точно защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от вълшебни кътчета, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и накарат да ги обикнем, решихме да ви организираме една мислена разходка из нея. Ще ви представим 5 места в България, които е вероятно да не сте посещавали, а заслужават вниманието на всекиго, защото са неповторими.

БОЖИЯТ МОСТ

Божият мост, известен още като Жаборек, сякаш убягва от списъка със задължителни дестинации на туристите. Дали защото на пръв поглед напомня за Чудните мостове в Родопите или защото се намира в район със слабо развит туризъм, не знаем. Сигурни сме обаче, че заслужава вниманието на всеки приключенец, тъй като мостът представлява уникален природен феномен, образувал се в продължение на стотици години. До него може да се достигне по два маршрута, през селата Лиляче и Чирен, чиито землища той разделя.

Божият мост ® Евгени Динев, www.evgenidinev.com

Забележителността има впечатляващи размери – височина към 20 метра и е широк около 25 метра, а точно под него се намира един истински лабиринт от малки пещери, чиято общо дължина е 100 метра. Няма как да останете безучастни към красотата и величието на природата, когато застанете под него, защото гледката, която се разкрива е неописуема.

ХРАМ КЛАДЕНЕЦЪТ ПРИ СЕЛО ГЪРЛО

Отправяме се към Перник и по-конретно към село Гърло. Този район също не е сред популярните у нас, дори понякога е и незаслужено подценяван. Но именно край селото с интересно име ще намерите единствения по рода си храм-кладенец не само в България, а и на Балканите.

Гърленският храм кладенец ® сдружение „Българска история“

Обектът представлява подземна сводеста зала, изградена над кладенец, към който води стълбище. Гърленският храм-кладенец наподобява изключително много на покрития кладенец в Балао (Сардиния), което дава основание за датирането му – ХІІ-Х век пр. н. е. Вкопаният в земята храм наистина е различен от всички, които сте посещавали. На дъното му се намира кладенец, а вместо купол има небесен отвор. Озовавайки се там, сякаш попадате в друг паралелен свят – на хармония и безвремие.

АЛПИЙСКИ ЗАСЛОН ОРЛОВО ГНЕЗДО

Следващото ни предложение е доста ектремно и със сигурност не го препоръчваме на всекиго. За да го посетите, ще ви трябва сериозна подготовка, екипировка и голяма доза ентусиазъм. Говорим за заслона „Орлово гнездо“ край село Лакатник. Намира се на 300 метра надморкса височина, над река Искър, врязан в терасовидна скална издатина на Черната стена.

Алпийски заслон „Орлово гнездо“ ® Божидар Чоторов, www.chotorovi.com

Единственият начин, за да се достигне до червената малка къщичка, наподобяваща същинско орлово гнездо, е по въже. Затова, ако сте алпинист и авантюрист, не губете време, а отделете следващите почивни дни за това приключение. Има ли нужда въобще да споменаваме каква гледка се открива от там към цялото величие на Лакатнишките скали?

КАРСТВОВ ИЗВОР ЗЛАТНА ПАНЕГА

Пътешествието ни из непознатите места на България продължава и се озоваваме в село Златна Панега, край Ябланица. Точно тук, в непосредсвена близост до селото се намира и вторият най-обилен карстов извор в страната ни – Глава Панега. Образуван е от две елипсовидни езера – Горното и Долното, свързани чрез подземен сифон.

Карство извор“ Златна Панега“ ® Иван Багрилов

Особено живописно е Горното езеро или както го наричат местните Синилото, заради синьо-зелените му води. В местността са правени множество археологически разкопки, които откриват доказателства за съществуването на римско светилище и лечебница. Затова и хората от древни времена вярват, че водата на Глава Панега е лечебна и помага на болните, които се потопят или пият от нея. Лечебните и неестествено сините води на извора, със сигурност ще Ви накарат да се почвствате като герой от някоя стара българска легенда. Защото мястото е приказно!

ПЕЩЕРА КОЗАРНИКА

България може да се похвали с множество пещери. Една от тях е пещера Козарника, която е и последното ни предложение. Макар да не е от известните такива, тя е изключителна праисторическа находка. Археологическите проучвания в Козарника започват в края на 90-те години на XX век и още тогава става ясно, че находките са от голямо значние – откриват се следи от човешко присъствие отпреди 1-1,4 милиона години.

Пещера Козарника ® www.severozapazenabg.com

Заедно с многобройните оръдия, археолозите откриват и много кости от див кон, носорог, мамут. Находките в Козарника са най-ранните следи от човешко присъствие в Европа. Надяваме се да сме ви убедили, че има какво да нуачите от това място и ако решите да я посетите, отделете си още няколко часа, за да се отбиете и до Белоградчишките скали, които се намират съвсем наблизо.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.