„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца Алеко за страната ни. Точно защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от вълшебни кътчета, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и накарат да ги обикнем, решихме да ви организираме една мислена разходка из нея.

Ще ви представим 5 магически кътчета в Родопите, на които трудно ще устоите и с нетърпение ще очаквате следващите почивни дни, за да ги посетите.
Обиколката ни ще започне от едно село, намиращо се в западната част на живописната Родопа планина – Долен. Обявено за архитектурен и исторически резерват през 70 – те години, селото ще Ви покори с почти изцяло запазените си къщи във възрожденски стил, с красяща ги изящната дърворезба.

Типичните калдъръмени улички, запазили вида си от преди два века, старите къщи, покрити с тикли, песента на преминаващата река Бистрица, превръщат селото в идеалното място за мечтаната спокойна и одухотворяваща почивка. Освен че ще се насладите на красотата на заобикалящата го природата и царуваща безмерна тишина, ще може да посетите и църквата „Свети Никола”, която крие своите легенди и предания за чудотворната сила на светеца. Начинът, по който местните разказват поверията, е наистина неповторим и безкрайно интригуващ.

източник: rezervaciq.com
източник: rezervaciq.com

Сега ще се опитаме да ви пренесем в едно напълно непознато за българския турист място, макар то да е толкова невероятно и неописуемо красиво. Сякаш скрито високо в Родопите, селото ще Ви предостави една от най – изумителните и живописни гледки. Името на този земен рай е Косово. Къщите са така разпръснати стъпаловидно, че сякаш се състезават коя от тях да бъде по – нависоко. Родопа планина ви обгръща отвсякъде с неповторимата си природа и чистия въздух, а всеки от жителите на селото Ви посреща с широка усмивка и широки обятия, радвайки се да видят непознати лица.

В непосредствена близост, на 5 км от селото, се намира и известният балнеоложки курорт Нареченски бани.  Интересен факт е, че две от сградите в селото – църквата „Успение Богородично” и „Хаджийската къща”, са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, който е и създателят на къщите Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Пловдив.

източник: www.infotourism.net
източник: www.infotourism.net

Третото ни предложение ще бъде село Гела. Разположено е в сърцето на Родопите и е съвсем близо до друго прекрасно място – Широка лъка. Това, с което ще ви спечели и със сигурност ще ви накара да го посетите отново, е ежегодното гайдарско надсвирване, което се провежда началото на август. Палитрата от емоции на този празник са неописуеми – всяка година се събират хора от цяла България, а българските народни песни са съпроводени от звука на каба гайда. Трудно може да се опишат усещанията, които ви връхлитат, докато се наслаждавате на това изкуство, затова силно Ви препоръчваме да не се чудите, а при първа възможност да посетите Гела през август!

източник: www.visit.bg
източник: www.visit.bg

Продължаваме виртуалната разходка и се отправяме към карстовата долина на река Еркюприя, в близост до село Забърдо, където ще Ви представим не малко и китно селце, а скалният феномен – Чудните мостове. Всъщност размерите на мостовете ги прави толкова внушителни и  впечатляващи – около 45 м високи и 100 м дълги.  

В миналото са представлявали една цяла пещера, но поради рушащото действие на речните реки ,части от пещерата се срутват и  така се образува сегашният вид на забележителността, напомнящ мостови съоръжения. Днес и двата „моста“ са обезопасени и пригодени за туристически цели, така че разходката Ви несъмнено ще бъде приятна.

източник: www.visit.bg
източник: www.visit.bg

Обиколката ни е към своя край и затова няма как да пропуснем едно от най-магическите и мистични места в Родопите – Дяволското гърло. Тя е сякаш „скрита” в Триградското ждрело, пещерата изумява всеки посетител с мистиката, в която е обвита. Входът на пещерата наподобява дяволска глава, в гърлото на която се излива водопад. Този водопад е най-високият подземен такъв на Балканите – цели 42 м. Най-разпространената легенда гласи, че Орфей е преминал в подземното царство на Хадес през Дяволското гърло, в търсене на своята любима.

източник: www.kochorite.com
източник: www.kochorite.com

Настоящият материал не претендира за изчерпването на всички възможности за почивка в тази прекрасна българска планина. Затова ви подканваме да дадете своите предложения!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.