В забързаното си ежедневие рядко спираме, за да обърнем внимание на красотата на нещата, които ни заобикалят. Това се случва и с много от символите на красивата ни столица. Най-вероятно хиляди са хората, които преминават покрай тях ежедневно, но притиснати от времето, те така и не отделят дори секунда, за да се възхитят на тяхната величественост.

В следващите редове ще се опитаме да Ви разкажем изключително интересната история, която се крие зад емблематичните за София места и се надяваме, че следващият път, когато се озовете пред някое от тях, ще успеете да им се насладите.

Ще започнем обиколката из Софийските улици с представяне на една от най-старите църкви в столицата – „Св. София”. Църквата е построена през VI век по времето на византийския император Юстиниан, върху основите на 4 по-стари християнски храма. След направени археологически изследвания са намерени части от мозайка, свидетелстваща за по-ранните храмове.  Размерите на църквата са впечатляващи – смята се, че може да побере около 5 хил. души. Атракция както за туристите, така и за столичани е новооткритото археологическо ниво, представящо антични гробници.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
източник: bg.wikipedia.org

 Само на няколко метра от „Св. София” се намира и следващото ни предложение за символ на столицата, а именно храм-паметник „Св. Александър Невски”. Няма как да говорим за емблематични места в София и да пропуснем величествената сграда. Построен е в чест на руския император Александър II, наричан от българите Цар Освободител. Името му пък е дадено на руския княз Александър Невски, който е закрилник на руската армия. Интересен факт е, че свещеното място е вторият по големина православен храм на Балканите. Размерите му наистина внушителни – простира върху площ от 3170 кв. м и побира 5000 души, а камбанарията му се издига на 53 м височина.

източник: www.panoramio.com
източник: www.panoramio.com

Продължаваме и се спираме на може би една от най-впечатляващите сгради в София – тази на най-старото висше учебно заведение – Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски”. Създаден е през 1888 година, благодарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, които даряват 6 милиона златни лева за построяването му. И до днес остава най-големият университет в страната – разполага с 16 факултета и 3 департамента.

източник: offnews.bg
източник: offnews.bg

Друг символ на столицата с изключително красива сграда и носител на културно наследство е Народен театър „Иван Вазов”. През юни 1904 година започва строежът на сграда по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Вътрешните изумителни украшения по стените пък са дело на известния виенски художник Рудолф Фукс. Три години по-късно, на 3-ти януари 1907 година, театърът отваря врати. Първата изиграна постановка е „Дванайсета нощ” от Шекспир.  

източник: pochivka.com
източник: pochivka.com

Недалеч от театъра се намира и последната ни спирка из улиците на София – Централни софийски хали. Строежът на сградата започва през 1909 година по проект на архитект Наум Торбов, а отваря врати през 1911 година. Халите са чудесен пример за сграда в стил “неовизантика”. Външната фасада е изключително богато украсена с интересна каменна пластика. Централните софийски хали са първият съвременен покрит пазар в България. Благодарение на великолепната си архитектура през 1955 година сградата е издигната в статут на паметник на културата от национално значение.

източник: poseti.guide-bulgaria.com
източник: poseti.guide-bulgaria.com

С тази статия Ви представяме една много малка част от забележителните паметници в България. Затова очакваме и Вашите предложения, тъй като с този материал не мислим, че сме изчерпали архитектурното богатството, което ни предлага нашата родина.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.