Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В забързаното си ежедневие рядко спираме, за да обърнем внимание на красотата на нещата, които ни заобикалят. Това се случва и с много от символите на красивата ни столица. Най-вероятно хиляди са хората, които преминават покрай тях ежедневно, но притиснати от времето, те така и не отделят дори секунда, за да се възхитят на тяхната величественост.

В следващите редове ще се опитаме да Ви разкажем изключително интересната история, която се крие зад емблематичните за София места и се надяваме, че следващият път, когато се озовете пред някое от тях, ще успеете да им се насладите.

Ще започнем обиколката из Софийските улици с представяне на една от най-старите църкви в столицата – „Св. София”. Църквата е построена през VI век по времето на византийския император Юстиниан, върху основите на 4 по-стари християнски храма. След направени археологически изследвания са намерени части от мозайка, свидетелстваща за по-ранните храмове.  Размерите на църквата са впечатляващи – смята се, че може да побере около 5 хил. души. Атракция както за туристите, така и за столичани е новооткритото археологическо ниво, представящо антични гробници.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
източник: bg.wikipedia.org

 Само на няколко метра от „Св. София” се намира и следващото ни предложение за символ на столицата, а именно храм-паметник „Св. Александър Невски”. Няма как да говорим за емблематични места в София и да пропуснем величествената сграда. Построен е в чест на руския император Александър II, наричан от българите Цар Освободител. Името му пък е дадено на руския княз Александър Невски, който е закрилник на руската армия. Интересен факт е, че свещеното място е вторият по големина православен храм на Балканите. Размерите му наистина внушителни – простира върху площ от 3170 кв. м и побира 5000 души, а камбанарията му се издига на 53 м височина.

източник: www.panoramio.com
източник: www.panoramio.com

Продължаваме и се спираме на може би една от най-впечатляващите сгради в София – тази на най-старото висше учебно заведение – Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски”. Създаден е през 1888 година, благодарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, които даряват 6 милиона златни лева за построяването му. И до днес остава най-големият университет в страната – разполага с 16 факултета и 3 департамента.

източник: offnews.bg
източник: offnews.bg

Друг символ на столицата с изключително красива сграда и носител на културно наследство е Народен театър „Иван Вазов”. През юни 1904 година започва строежът на сграда по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Вътрешните изумителни украшения по стените пък са дело на известния виенски художник Рудолф Фукс. Три години по-късно, на 3-ти януари 1907 година, театърът отваря врати. Първата изиграна постановка е „Дванайсета нощ” от Шекспир.  

източник: pochivka.com
източник: pochivka.com
Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Недалеч от театъра се намира и последната ни спирка из улиците на София – Централни софийски хали. Строежът на сградата започва през 1909 година по проект на архитект Наум Торбов, а отваря врати през 1911 година. Халите са чудесен пример за сграда в стил “неовизантика”. Външната фасада е изключително богато украсена с интересна каменна пластика. Централните софийски хали са първият съвременен покрит пазар в България. Благодарение на великолепната си архитектура през 1955 година сградата е издигната в статут на паметник на културата от национално значение.

източник: poseti.guide-bulgaria.com
източник: poseti.guide-bulgaria.com

С тази статия Ви представяме една много малка част от забележителните паметници в България. Затова очакваме и Вашите предложения, тъй като с този материал не мислим, че сме изчерпали архитектурното богатството, което ни предлага нашата родина.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

5 емблематични за София места
4.7 от общо 9 глас(а)
Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.

Отговор