В този материал Ви представяме 10 емблематични български постижения в спорта. Подборът ни не е класация, а към него могат да се добавят още десетки славни моменти от страниците на спортната ни история. Приятно четене!

Първият български олимпийски медал

Българи са осъществявали 224 пъти мечтата на всеки спортист: да се качи на почетната стълбичка в Олимпийски игри. Всеки един от тях има своето място в спортната история на родината ни, но все пак не можем да не отделим пионера в дисциплината „Печелене на медали за България“ – Борис Георгиев – Моката. Боксьорът се нарежда трети в Хелзинки през 1952 и слага началото на успехите в един от най- българските спортове. Спортът донася общо 18 медала, 4 от които златни.

Борис Георгиев - Моката
Борис Георгиев – Моката.

Рекордът на Стефка Костадинова

Възрастта на този рекорд е меко казано забележителна. Той е „роден“ на 30 август 1987 в Рим. Може би ще остане вечен. След като за тези години единствено хърватката Бланка Влашич успя да изравни второто най-добро постижение на Стефка- 208 сантиметра, но не стигна до 209, рекордът продължава да стои непоклатимо на летвата. Родената в Пловдив атлетка има и Олимпийска титла от Атланта ’96, пет световни титли на открито, също толкова в зала, една европейска титла на открито и пет в зала.

Успехите и отреждат място в залата на славата на леката атлетика в Барселона, орден „Стара планина“, признанието „Спортист на годината на България“ и я превръщат в най-успешната българка в „Царицата на спортовете.“

Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина — 209 см.
Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина — 209 см.

Първият българин, изкачил Еверест

Един от най-рисковите спортове, изискващи най- висока степен на подготовка, смелост и издръжливост е алпинизмът. Идеята да се изкачиш повече от 8 километра по вертикална линия над морското равнище привлича хиляди ентусиасти в цял свят. Българите, гледали света от покрива му са 14. Пионерът е Христо Проданов – първият българин, изкачил осемхилядник и първият българин, изкачил Еверест. Той не просто го изкачва – прави го по най-трудния маршрут и е един от малцината, направили го без кислородна маска. За жалост въпреки това Христо Проданов никога не се връща от Джомолунгма, загивайки при слизането. Последният българин, който изкачи най- високия връх на света през 2014, също без кислородна маска се казва Атанас Скатов. Интересна подробност е, че той е първият веган, успял да го стори.

Христо Проданов - първият българин стъпил на Еверест
Христо Проданов – първият българин, стъпил на Еверест.

 

САЩ ‘94

Спортното събитие, донесло най-голяма слава на България безспорно е американското футболно лято на 1994 година. След знаменити победи като тези над Гърция с 4:0 (първа победа за България на световно първенство), Аржентина 2:0, Мексико след дузпи и разбира се Германия, играчите на Димитър Пенев се изправят срещу Италия в мач, осигуряващ място на финала. Там не без помощта и на странични фактори, „лъвовете“ приключват своето „Незабравимо американско лято“ като четвърти в света, а звездата Христо Стоичков поделя голмайсторския приз с руснака Олег Саленко. Освен с майсторството на терена, българският отбор се отличава и с невероятен колорит. Внушителният Трифон Иванов стряска сънищата на съперниците си, а Стоичков пророчески обяснява на чист немски на германските журналисти как ще се развие четвъртфинала. Футболистите са посрещнати в София като герои, които едва ли са осъзнавали, че доставят всенародна българска радост.

Българският национален отбор по футбол от световното в САЩ през 1994 година
Българският национален отбор по футбол от световното в САЩ през 1994 година

Лондон 2012 – последният танц на Йордан Йовчев

Последната, шеста Олимпиада в кариерата на „Властелина на пръстените“ не е най- предното класиране в кариерата на големия спортист. Двойният световен шампион на земя и халки, и четирикратен олимпийски медалист обаче спечели уважението на целия свят с участието си на рекордната за спортната гимнастика Олимпиада. В Лондон 39-годишният пловдивчанин успя да достигне до финала на последното си състезание, въпреки вече прошарените си коси. Така той успя да се пребори с несправедливостта и обезличи гаврата на съдийската мафия, позорно отнела злато в Атина 8 години по-рано. Участието в шест олимпиади е постижение, което в спорт като гимнастиката, изискващ непосилни натоварвания, е трудно да се опише с думи.

Йордан Йовчев на Олимпиадата в Лондон 2012 година
Йордан Йовчев на Олимпиадата в Лондон 2012 година

Екатерина Дафовска или как титлата стигна от Япония до Родопите

Чаровната родопчанка е биатлонистката, благодарение на която България е в списъка на страните, гордеещи се със зимна олимпийска титла. През 1998 в Нагано Дафовска пробягва дистанцията от 15 километра най-бързо и с една грешка в стрелбата донася златото в родното Чепеларе. Най-талантливото поколение в този спорт допълва успехите ни с още две постижения- четвърто място на Павлина Филипова в същия старт и трето Ирина Никулчина 4 години по-късно в Солт Лейк Сити. Това прави биатлона вторият най-успешен зимен олимпийски спорт у нас след шорттрека, в който Евгения Раданова печели общо 3 медала.

Екатерина Дафовска
Екатерина Дафовска триумфира със златото в Япония

 

Москва 1980 – най-големият масов олимпийски успех на България

Макар и бойкотирана от западния свят, Олимпиадата в Москва си остава може би най- забележителното постижения на българския спорт. Само СССР и ГДР изпреварват нашата страна по медали. Четвърти са кубинците с двойно по-малък брой от нашите отличия. Родните спортисти завоюват 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови. От днешна гледна точка може би изглежда немислимо, но през 1980 имаме цели 3 отборни медала. В тройката влизат волейболните ни национали при двата пола, като мъжете са вицешампиони. Същото класиране постигат и дамите в баскетбола. Макар и стечението на обстоятелствата да допринася за успехите на родните спортисти, то не омаловажава техния труд и устрем, увековечен в цели 41 качвания на почетната стълбичка.

Олимпиада в Москва 1980 година
Откриване на  Олимпиадата в Москва 1980 година.

Евгения Раданова – царицата на шорттрека

Вече споменахме за медалите на Евгения Раданова в шорттрека. Освен най-успешен зимен спортист, тя е и единственият българин, участвал на зимни и летни олимпийски игри. След завидните постижения на леда, през 2004 година Раданова сменя настилката за обиколките си и печели квота в… колоезденето на писта. Две години по-късно на леда завоюва сребро в Торино. Друг факт, който превръща спортистката в уникална е това, че тя е единствената българка, спечелила 2 медала в една зимна олимпиада – сребро и бронз в Солт Лейк Сити през 2002 година. До 2008 година тя държи и световния рекорд на 500 метра. Тези постижения я превръщат в абсолютна легенда на българския спорт.

Евгения Раданова печели сребро в Солт лейк сити
Евгения Раданова печели сребро в Солт Лейк Сити

Златните момичета на Нешка Робева

Напоследък се заговори за новите златни момичета в художествената гимнастика, което може само да ни радва. Поколението, което изначално носи това прозвище успява да накара елитът в този спорт да се съобразява с тях. Строгостта на треньорката Робева и талантът на момичетата издигат техниката на Илиана Раева, Мария Петрова, Лили Игнатова, Бианка Панова и останалите до нива, трудно достижими от конкурентките им и им донасят множество първи места и медали. Само може да пожелаем на Илияна Раева да повтори успехите на треньорката си, а на момичета и – да повторят нейните.

Част от "Златните момичета" на Нешка Робева - Мария Кузманова,Здравка Чонкова,Камелия Игнатова Диана Табакова,Галя Рангелова и Емилия Божидарова 1982 година
Част от „Златните момичета“ на Нешка Робева – Мария Кузманова, Здравка Чонкова, Камелия Игнатова
Диана Табакова, Галя Рангелова и Емилия Божидарова 1982 година.

 

Българският баскетбол е бил фактор в Европа

Днешното незавидно положение на този спорт в България не бива да ни заблуждава, че той не е „български“. Макар и да е далеч от волейболната слава, все пак баскетът има своите върхови моменти в развитието си у нас. Най-силният период са 50-те години. През тях жените завоюват европейска титла, а мъжете – сребърен медал. София приема Европейското първенство през 1957 година Само три точки разделят България от това да стане европейски шампион пред очите на 40 000 родни фенове, изпълнили стадион „Васил Левски“. В крайна сметка хегемонът СССР взима победата с 60:57. Още следващата година жените поправят своите колеги, спечелвайки финала срещу същия противник в Лодз (Полша) и връщайки си за загубата на мъжете. За нас остава надеждата, че тези класирания няма да останат само спомен.

1957 година Българският национален отбор по баскетбол - вицеевропейски шампион
1957 година Българският национален отбор по баскетбол – европейски вицешампион.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Иво Владимиров (1991 – 2020)
Иво Владимиров е бакалавър по международни икономически отношения, част от екипа на сдружението от началото на 2014 година. Впоследствие продължава образованието си във Виена. Има над 100 публикувани материала в онлайн и печатни издания. Особен интерес за него представлява следосвобожденската история на България.