„Опознай родината си, за да я обикнеш” е казал Щастливеца Алеко за нашата мила страна. Точно, защото смятаме, че България е изпълнена с огромно разнообразие от вълшебни кътчета, които имат какво да ни покажат, да ни заинтригуват, да ни пленят и да ги обикнем, решихме да ви организираме една мислена разходка из нея. Ще ви представим 10 български села, на които трудно ще устоите и с нетърпение ще очаквате следващите почивни дни, за да ги посетите.

боженци
http://www.tourism-bg.net/

Боженци – селото – резерват, което е толкова малко, а разполага с огромно разнообразие от забележителности, на които можете да се насладите. Безспорно, Боженци може да ви пренесе за секунди във времето на Българското възраждане, благодарение на изцяло запазената архитектура от този период. Разположеното в средна Стара планина селце ви предлага възможността да посетите две музейни къщи – от XVIII и първата половина на XIX век.  Може да се насладите и на най – различни изложби, които се редуват според сезона и календарните празници – мартеници, великденска обредност, картини, фотографии, сурвакници. И разбира се, за ценителите на българската кухня, не трябва да пропускаме, че в Боженци се приготвя една от най – вкусните баници, на която всеки един посетител трябва да се наслади.

село жеравнаПродължаваме обиколката и се спираме на следващото прекрасно място – село Жеравна. То, също както Боженци, се слави с едни от най – запазените къщи – музеи от времето на Възраждането. Интересното за жеравненската къща е, че е изцяло изградена от грубо обработено дъбово дърво, което позволява направата на богато дърворезбовани апликации по стените, вратите, таваните, което от своя страни ги прави уникални. Две от най – красивите и впечатляващи къщи са тези на Йордан Йовков и Сава Филаретов, които се открояват в наистина изящни дърворезби. В близост до Жеравна се намира и Котел, а посещаването и на двете населени места е задължително за обиколката ви в този регион на България.

село делчево пейкаСело Делчево – малко познато, сгушено в планината Пирин, само на 10 километра от Гоце Делчев. Известен е като „орелът” на Пирин, защото е точно като кацнал скален орел високо в планината – можете само да си представите каква гледка се открива пред очите ви. А природата – почти недокосната, в цялото си изящество. Спокойствието цари навсякъде, хората, които ще ги срещнеш на площада, ще ви се усмихнат дружелюбно и ще ви пожелаят хубав ден. Къщите също са от възрожденски тип, сгушени една в друга, а уличките са много малки и изцяло калдъръмени, а на места са просто пътечки, които могат да ви отведат високо в планината. В къщата на баба Злата пък, която е запазена и до днес, са се събирали Яне Сандански и Гоце Делчев.

ковачевицаКовачевица и Лещен – двете доста по  – известни села от същия район (този на Делчево). Представяме ви ги заедно, защото те сякаш винаги вървят в комплект. Климатът е благоприятен и мек почти през цялата година, което ги прави подходящи дестинации и през зимата, и през лятото. Но това, с което ще ви спечелят тези две села е, че са истинско съкровище, скрито в Родопите. Още с пристигането си човек сякаш се озовава в някоя приказка от детските книжки – уличките са тесни и калдъръмени, къщите са старинни с покриви от плочи, хората са гостоприемни, а времето е сякаш спряло. Освен че ще се пренесете години назад и ще се насладите на спокойствие и тишина, ще имате и възможността да посетите църквата „Св. Никола”, която е един от символите на Ковачевица, а също така и църквата „Св. Параскева” в Лещен, открояваща се с невероятни стенописи в ярки цветове.

Снимка: Мартин Стаматов
Снимка: Мартин Стаматов

Следващата ни спирка е село Широка лъка. Намира се на около 20 километра от Смолян. Широка лъка е известна с автентични родопски къщи, с музикалните традиции и история. Това селце – резерват може да ви пренесе във времето, когато по улиците му са се носели звуците на красиви български народни песни, съпроводени от каба гайда. Широка лъка е и богата на забележителности – изключително интересен е Етнографския музей, който се помещава в сградата на Згуровския конак и може да ви предложи уникална експозиция, показваща бита на хората от родопския край. Друга също интригуваща забележителност е църквата „Св. Богородица”, чийто иконостас е уникален по рода и дори се предполага, че е рисуван от ученици на Захари Зограф. Перфектният завършек на посещението ви в Широка лъка ще е, ако се окажете по време на празнуването на Лазаровден, защото традицията ще оживее пред очите ви.

http://www.bulgariainside.com/
http://www.bulgariainside.com/

Няма как да пропуснем и село Арбанаси. Архитектурният резерват е разположен на 4 километра над Велико Търново. Известно е, че селото е съществувало още по времето на Втората българска държава (1185г. – 1393г.). Според легендата тук търновските царе са секли монети.  Разхождайки се из Арбанаси, може да усетите духа на историята, защото тя ви заобикаля – запазени са над 140 къщи, църкви и манастири с уникална стенна живопис и дърворезба. Едни от най  – интересните музеи, които може да посетите са Констанцалиевата къща, църквата „Свето Рождество Христово”, църквата „Свети Архангел Михаил и Гавраил”. Обявеното от ЮНЕСКО за световно културно наследство, село Арбанаси ще ви предостави една автентична българска старобългарска атмосфера.

http://bulgariatravel.org/
http://bulgariatravel.org/

Село Рибарица ще бъде следващото ни предложение. Намира се в Тетевенската планина, на 600 м надморска височина, в подножието на връх Вежен и е само на 12 км от град Тетевен. Чарът на това село е различен – къщите не са от възрожденски тип, но пък са малки спретнати вили, по чиито прозорци са „накацали” прекрасни цветя. Най – интересното, което може да се види в Рибарица е дивата природа на Национален парк „Централен Балкан” и биосферният резерват Царичина. Името на резервата е свързано с легендата за царската дъщеря Тамара, излекувана от коварна болест с магията на огнено червено омайниче, което рибарчани и до днес наричат „царичина”. Ако пък сте любители на конната езда, Рибарица бързо ще се окаже любимото ви място.

www.ka6tata.com
www.ka6tata.com

В сърцето на Сърнена гора, на около 60 километра от Пловдив, се намира едно малко познато, но прекрасно селце – Свежен. И това село е обявено за архитектурен резерват, тъй като има къщи на повече от 300 години. Една от тях е родната на големия български герой полковник Владимир Серафимов. Може да си направите разходка в околностите на Свежен, където може да видите останки от древни селища, средновековна крепост, черква и 10 надгробни тракийски могили. Това място крие изненада за привържениците на планината – съвсем близо до селото са хижите Свежен и Братан, също така може да се отиде и до язовир Домлян и язовир Свежен. Цялото село е заобиколено от красиви местности, до които пътят е лесен и достъпен.

пътеписПоследното място, което ще ви предложим е село Бръшлян. То се намира само на 14 километра от Малко Търново. Село от близо 70 души население, толкова малко, може да ви покаже изненадващо много места, които задължително трябва да посетите. Такива са например Етнографската къща – музей, Балювата къща, която днес се е превърнала в частен дом, в чийто през летните месеци можете да се насладите на емоционални фолклорни изпълнения. Друго задължително посещение е това на Селскостопанския музей на традиционното земеделие, където ще можете да се опитате да тъчете на стан. Ако посетите селото на 9 август ще преживеете с местните по изключително вълнуващ и запомнящ се начин най – тачения от тях празник – патронът на селото.

Надяваме се тази виртуална разходка да ви се е харесала. Очакваме вашите предложения за следващите 10 села от поредицата в коментарите под публикацията.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.